Hoće li i kada reagirati OHR?

Vijesti 22. okt 202118:59 5 komentara
N1

Ne stišavaju se reakcije na političku situaciju i tenzije kojima svjedočimo iz dana u dan. I dok jedni zazivaju reakciju visokog predstavnika, drugi ga osporavaju, u europskim institucijama sve više i glasnije se govori o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. O njoj će sutra u Beogradu razgovarati i Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Milorad Dodik je ovaj tjedan počeo s pjesmom i harmonikom. No sasvim druga pjesma pjevala se u institucijama Europske unije. Lider SNSD-a sve češće je tema rasprava.

Pogledajte zadnja dešavanja u Bosni i korake koje čini Dodik. Ti koraci vode u moguće cijepanje zemlje. Ja ne razumijem pasivnost i nedjelovanje komisije. I moramo konačno djelovati“, izjavio je to Andreas Schieder, zastupnik Socijaldemokratske partije Austrije u EU parlamentu.

A Milorad Dodik ne odustaje i neće stati, kaže Mladen Ivanić, no predsjednika SNSD-a ne smatra jedinim krivcem za stanje u zemlji. Podjednaku odgovornost tvrdi, imaju i Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Dodik je to samo kao onaj koji ima najmanje živaca ispoljio i krenuo u jednu svojevrsnu avanturu, ali da je sam i jedini krivac, nije“, rekao je Ivanić.

Ali bi prvi mogao snositi sankcije i konsekvence, stava je Mirko Šarović.

Pa ja mislim da hoće, priprema se teren za takvo nešto. Prije svega, sačekat ćemo jednu ozbiljnu raspravu u Vijeću sigurnosti sada u oktobru. Od te rasprave zavisi budući status gospodina Schmidta, tu će biti njegov izvještaj“, smatra.

A legitimet Schmidta ponovo osporavaju u SNSD-u. Ovaj put ga nazivaju fizičkim licem te kažu – visoki predstavnik u BiH mora osigurati relevantnu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Onog trenutka kada pribavi jednu takvu rezoluciju, onda ćemo moći da se osvrćemo na njegove komentare, ali moramo odmah da ga upozorimo da ni tada neće biti relevantan da bilo koga sankcioniše ili donosi bilo kakve mjere, jer na to nema pravo ni visoki predstavnik, a pogotovo neko fizičko lice koje se predstavlja kao visoki predstavnik “, rekao je Radovan Kovačević, SNSD.

No u lik i djelo Christana Schmidta vjeruju u SDA. Ponovno ga pozivaju da reagira na posljednju sjednicu NSRS i u svojeni zakon o Agenciji za lijekove. Rok mu daju do 28. listopada.

Zato što se najavljuje nastavak ovakvih poteza i neustavnog djelovanja u NSRS. Ako ne bude promptna reakcija, u ovom slučaju od strane OHR-a, to će biti svojevrsno ohrabrenje prije svega Milorada Dodika i smatramo da takvoj politici na vrijeme treba stati u kraj“, naglasio je Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

No za sanckije nije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posebno prezirem one u Beogradu, Banjaluci i u Sarajevu koji misle da se problemi rješavaju sankcijama. Razgovor je najbolji metod za rješavanje problema i sutra ću razgovarati sa Dodikom“, naveo je Vučić.

Vučić je dodao da će u narednim tjednima razgovarati i sa Bakirom Izetbegovićem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare