Hoće li Macan dobiti visoku kaznu ili će se nagoditi sa Tužilaštvom?

Vijesti 24. dec 202118:48 0 komentara

Aleksandar Macan, prvoosumnjičeni za ubistvo dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se nakon što je bio u bjekstvu duže od mjesec dana. Narednih 30 ostaje u pritvoru. No, zabrinutost je izazvala činjenica da se tek tako došetao do Tužilaštva Kantona Sarajevo u pratnji advokata. Stručnjaci za sigurnost izražavaju bojazan - može li doći do nagodbe sa tužilaštvom?

Istina o ubistvu sarajevskih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića uskoro će se saznati, najavio je Duško Tomić, advokat Aleksandra Macana. Njegovo saslušanje dugo je trajalo. Do KPZ-a Miljacka policijski službenici su ga sproveli kroz drugi izlaz tako da ga mediji nisu mogli snimiti.

“Prezadovoljan sam načinom na koji se to odvija. Nismo se žalili na pritvor od 30 dana. Zato što smatramo da 30 dana treba još malo stvar da legne”, kazao je Duško Tomić, advokat.

Macanu prijeti najstrožija kazna propisana krivičnim zakonima u BiH, do 40 godina, kaže bivši ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac. Ipak, na ovome se, poručuje, ne smije stati, jer je istraga o ubistvu dvojice sarajevskih policajaca, kako kaže, pokazala brojne manjkavosti. Navodi da je, vjerovatno, Macan u bjekstvu pripremao svoju odbranu. S tim u vezi postavlja se pitanje mogućnosti nagodbe s kantonalnim Tužilaštvom. Pećanac kategoričan.

“Neka se ne igra niko, ni tužilaštvo ni sud, da potegnu pitanje nagodbe sa ubicom policajaca. Ako nemaju neke odgovore ima 16 službi koje mogu da daju odgovore”, rekao je Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS.

Ono što, između ostalog, zanima javnost je gdje se Macan nalazio više od mjesec dana. Postojale su infomracije da je pobjegao u Španiju kao i da nije napuštao državu. Ako jeste kako je moguće da ga pri povratku nije uhapsila nijedna policijska agencija. A ako je i ostao u oviru granica države, ko mu je pomagao?

“Teoretski i praktično je moguće da se to izvede, da se pređe granica ako je bio van BiH. E sad pitanje je da li je uopšte bio van BiH. Možda je bio u BiH, a priča se plasirala da je možda bio vani. Tako da bi se okrenula pažnja u drugom pravcu”, naveo je Nedžad Korajlić, stručnjak iz oblasti kriminalistike.

“Ako je bio, ostao u BIH, ne ulazim gdje je bio, vrlo lako će se to utvrditi. Onda je to na čast i na obraz svih naših službi, koje su u BiH, koje nisu mogle da ga identifikuju, otkriju, stave pod nadzor, liše slobode”, istakao je Pećanac.

Bez odgovora iz Granične policije i OSA-e.

Više od tri godine su od ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, i dalje javnosti nisu poznati motivi njihovog ubistva. Nakon ubistva, čelnici policijskih agencija poručivali su “prevrnut ćemo sve dok ne pronađemo ubice”, četiri godine kasnije istraga još nije zatvorena. Nedavno je, podsjećamo, državna agencija za istrage i zaštitu preuzela istragu uovom slučaju, što je dovelo do trzavica na relaciji Tužilaštvo-MUP.

“Nije bilo dana kada ova policijska agencija nije radila na ovom predmetu. Siguran sam da je najviše zahvaljujući upravo radu uprave policije MUP KS došlo do identifikacije i lišenja slobode osoba povezanih s ubistvom”, naveo je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

“Rezultat je to naših istražitelja iz uprave policije koji su mjesecima radili na tom predmetu, odnosno i godinama, upornim radom, Naravno bilo je tu saradnje i sa tužilaštvom. Prvenstveno uprava policije, policijski komesar, to je bilo nulti prioritet u radu da se riješi ubistvo našših policijskih službenika”, naglasio je Sadik Ećo, predsjednik Sindikata MUP-a KS.

Početkom novembra pripadnici SIPA-e su izvršili pretrese na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala, kada je otkrivena i izuzeta veća količina automatskog i vatrenog naoružanja.

Dvojica sarajevskih policajaca Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Šehović je odmah preminuo, dok je Vujinović teško ranjen uslijed čega je kasnije podlegao povredama. Do pucnjave je došlo nakon što su ova dvojica policajaca zatekli grupu kriminalaca u krađi automobila u Geteovoj ulici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!