Hoće li načelnik prvi put voditi općinu iz zatvora? Berilo ubljedljivo vodi protiv protukandidata

Vijesti 06. okt 202420:17 1 komentar
N1

Ibro Berilo koji se nalazi u pritvoru još od prije početka izborne kampanje, ubjedljivo vodi u utrci za novi mandat načelnika Trnova, prema prvim prebrojanim glasovima.

Prema malom uzroku prebrojanih glasova Berilo (SDA) ima 351 glas dok njegov protukandidat Bajro Lindov (SDP-NiP) ima 85 glasa.

Ukoliko se ova prednost nastavi, Berilo će postati prvi načelnik koji je odnio pobjedu iz zatvora.

Prema informacijama koje smo ranije dobili iz Centralne izborne komisije (CiK) BiH, hapšenje i sumnje koje se stavljaju na teret Berilu nisu relevantni u smislu njegove kandidature.

To znači da se u ovom slučaju poštuje presumpcija nevinosti i da se u Izbornom zakonu BiH utvrđuje prestanak mandata osobi koja je pravosnažno osuđena na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci.

Dakle, Berilo u ovom trenutku nije presuđen i samim time ukoliko kao kandidat bude izabran za načelnika, odnosno, osvoji mandat, a u tom periodu mu bude izrečena kazna, mandat mu se ne dodjeljuje.

S druge strane, ako ne bude presuđen u tom periodu, mandat će mu biti dodijeljen, a oduzet nakon i ukoliko mu bude izrečena kazna duža od šest mjeseci. >> Opširnije

Sve informacije o izborima pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare