Hoće li preživjeti Osmorka? Konačna odluka sutra

Vijesti 30. jan 202319:28 0 komentara

Osmorka je od danas sedmorka poručili su u SDP-u, dan uoči sastanka ove grupacije, a nakon izbora delegata u državni Dom naroda. Oštre optužbe proteklih dana stižu i na račun NES-a i Stranke za BiH. Podsjetimo da je većina na državnom nivou već sada tijesna bez NES-a, na federalnoj razini nemoguća bez ove i Stranke za BiH, dok Pokret za nove generacije nema svojih predstavnika.

Za SDP, Osmorka na federalnom nivou od danas je sedmorka. Pokret Za nove generacije izgubio je povjerenje ove političke partije, a nakon što je njihov kandidat Zlatko Miletić, a ne SDP-ov izabran u Dom naroda PSBiH Također kantonalnim organima stranke SDP je naložio da krenu u razgovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, uključujući i SDA , s posebnim akcentom na Unsko-sanski, Tuzlanki i Sarajevski kanton. Ovo je uz ostalo zaključeno na sjednici proširenog kolegija stranke

Pioritet je formiranje Vlade FBiH. Dok do toga ne dođe, značajno će se usporiti imenovanja na državnom nivou. Tačnije, kadrovi SDP-a u Vijeću ministara BiH će omogućiti imenovanje samo neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH”, saopštio je Mijatović.

Ostali zakljućci biće saopćeni nakon razgovora sa liderima Osmorke, kazao je Mijatovic. Da li oni pretpostavljaju mogućnost ulaska SDA u priču o federalnoj razini, odgovora, odlučno ne.

“To nam nije bilo ni na kraju pameti Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, saona je svedena sa opsam na sedam, a što se mene tiče davno smo trebali postati manji broj. ZNG za SDP više ne postoji”.

O NES-u i Stranci za BIH, koje je prozvao prethodnih dana zbog gubitka pozicije u državnom domu naroda, potredsjednik SDP-a danas nije želio govoriti. Ipak zaključci stranke prilično su jasni, kao i poruke, vlast se može se formirati bez nih, ali i sa SDA, Nermin Ogrešević komentira, unatoč navedenom, Osmorka je neupitna.

“Neargumentirano ovih dana slušamo izjave prema NES-u i Stranci za BiH – u smislu da smo izdali ili iznevjerili dogovor. Moram reći da mi nismo imali dogovor o Domu naroda PSBiH. Prije dva mjeseca je dogovoreno da će Stranka za BiH imati kandidata i da ćemo ga podržati. Ništa više od toga nije bilo. Na neki način, možemo reći da su neki od partnera iznevjerili taj odgovor. Dogovora u drugom pravcu nije ni bilo, pa razmišljam otkud ovakva reakcija i zamjena teza, ali to ću ostaviti na tumačenje javnosti”.

Slično kažu i Stranci za BiH čiji predjednik Semir Efendić upozorava da SDP svojim ponašanjem dovodi u pitanje cijeli projekat Osmorke. Dodaje I da je njegova stranka ranije istupila iz koalicije na državnom nivou zbog čega ljutnju kolega zbog izbora državnih delegata doživljava neosnovanom

“Neočekivano je da upravo SDP kao najveća stranka dovodi u pitanje postojanje Osmorke. Vidjet ćemo. Vjerujem da je reakcija SDP-a uzrokovana njihovim unutrašnjim problemima Oni su u četiri kantona dali mogućnost da Narod i pravda ima svoje delegate – oni su svu svoju snagu iz kantonalnih skupština dali toj stranci. Interesantno je zašto od njih nisu tražili taj glas, pogotovo nakon što je poznato da NES i SBiH već dvije sedmice nisu dio koalicije na državnom nivou. Možemo stvari postaviti i ovako: Ako smo iskreni partneri na federalnom nivou, zašto bi kolegama smetalo da mi imamo svoje delegate na državnom?”, upitao je Efendić.

Iz Naroda i pravde za sada se ne oglašavaju, iz pokreta Za nove generacije saopštili da će reagirati nakon što im ostali članovi Osmorke odgovore da li podržavaju stav SDPa uz napomenu da su za njega doznali iz medija.

Podsjetimo, da većina na državnom nivou već sada tijesna bez NES-a, na federalnoj razini nemoguća bez ove i Stranke za BiH, dok Pokret za nove generacije nema svojih predstavnika. Mozda zbog toga ne cudi da je gostujuci u poslijepodnevnom programu N1 TV generalni sekretar SDP-a Elvir Karajbić kazao kako Stranka za BiH i NES nigdje nisu označeni izdajnncima, da to nije zvanična stav stranke, iako je potredsjednik Vojin Mijatovic to u nekoliko navrata ranije izrekao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!