Hoće li se hapšenjem Jovana Jošila razmotati klupko oko ubistva Slaviše Ćuluma?

Vijesti 08. jul 202219:53 0 komentara
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, zatražiće pravnim putem izručenje osumnjičenog Jovana Jošila, koji se sumnjiči za organizirani kriminal i teška krivična djela, a koji je po Interpolovoj potjernici uhapšen u Hrvatskoj. Dok se očekuje da se time razmota predmet “Transporter”, čekaju se i nalogodavci mnogih ubistava sa potpisom mafije.

Slaviša Ćulum, Miloš Ostojić, Nebojša Čubrilović, Senad Kobilić, Damir Ostojić Šijan, Slaviša Krunić, na koncu i Radenko Bašić. I tu nije kraj neriješenim ubistvima, bez zvanično poznatih nalogodavaca, a sa potpisom mafije. Nakon što je hrvatska policija u Opatiji uhapsila trojicu bh. državljana, među kojima je i poznati banjalučki kriminalac Jovan Jošilo, klupko bi se u slučaju ubistva Slaviše Ćuluma moglo odmotati do kraja. U policiji RS priznaju da im je Jošilo umakao u aprilu.

U Hrvatskoj uhapšen odbjegli Jovan Jošilo, tereti se za teška krivična djela

“U sastavu organizovane kriminalne grupe je uhapšen i biće procesuiran pred Tužilaštvom, odnosno Sudom BIH”, saopštio je direktor Policije RS Siniša Kostrešević.

Na upit N1 da Ii se to odnosi i na ubistvo Slaviše Ćuluma, Kostrešević kratko dodaje: “Između ostalog, jeste, biće obuhvaćen”.

Pojašnjava na koji je način Jošilo policiji izmakao u aprilu.

“Jeste on nama tada izmakao, igrom, slučajno, slučajem okolnosti, izmakao. Obaviješteni smo kasnije da se uputio u pravcu Sarajeva, intenzivno tragamo nakon toga, sada smo ga locirali u Hrvatskoj. Ne znamo kad je i s kojim dokumentima prešao granicu. Inače, organizovane kriminalne grupe, koriste mnogo, imamo problem sa dvojnim državljanstvima, i više od dvojnih državljanstava. Imamo slučajeva da imaju i naše i državljanstvo Srbije i Hrvatske, da se tako puno lakše kreću, svi imaju lažne dokumente. Ovo je samo drugi lažni slovenski identitet koji smo samo kod Jovana Jošila identifikovali”, objasnio je Kostrešević.

Jošilo i ekipa, kako saznajemo, kretali su se na na širem području Rovinja u posljednje vrjeme, a primjećeni su u automobilu Audi 8, bugarskih registarskih oznaka, nakon čega je utvrđeno da imaju lažne slovenačke lične karte. Državno tužilaštvo BIH već je pokrenulo aktivnosti na zahtjevu za izručenje. Pored ubistava Jošilo se dovodi u vezu i sa trgovinom drogom, te predmetima Storidž i Transporter, koji su dijelom pokrenuti i dešifrovanjem aplikacije Sky.

“Pravosuđe Bosne i Hercegovine za navedenim osumnjičenim traga više mjeseci, nakon čega je u saradnji Tužilaštva BiH i MUP-a RS sa partnerskim institucijama zemalja regiona, lociran i lišen slobode (J.Jošilo) na području Istre u R. Hrvatskoj”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zašto zadnjih godina nije otkriven ni jedan nalogodavac teških ubistava?

Istražuje se i Jošilova veza sa prijedorskim žestokim momkom Daliborom Railićem Dugijem, osobom koja se sumnjiči i da je naručilac ubistva načelnika krim policije Radenka Bašića. Zašto zadnjih godina nije otkriven ni jedan nalogodavac teških ubistava?

((DRAGAN LUKAČ, ministar unutrašnjih poslova RS
“Ono što radimo po tom pitanju ide ka tome ko je naručilac. Što se tiče ubice našeg načelnika Bašića u Prijedoru imamo čistu situaciju i znamo ko je naručilac. Što se tiče drugih ubistava, tužilaštvo je uključeno, još se mnoge stvari rade kroz istragu, ne možemo javno da pričamo, nemam namjeru nikoga da optužujem. Neka ubistva koja vi nazivate mafijaškim, gdje se radi o organizovanim kriminalnim grupama, mislim da su naručioci oni sami između sebe, koja ima za cilj da eleminiše nekoga ko im je smeta u njihovom radu, ili im je prepreka”, naveo je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

A u kriminalnim grupama ima i onih sa značkom. Okaljali su je pojedini, kaže Lukač, najavljujući da će biti kažnjeni svi nečasni policajci.

Vrlo intenzivnih godinu dana je iza MUP-a RS. Prvi ljudi te institucije ne negiraju da je bilo pokušaja pritisaka na njihov rad, no kažu – odolijevaju im.

Opširnije u priči Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!