Hoće li uhođenje postati krivično djelo?

Vijesti 14. sep 202419:39 0 komentara
CANVA/Ilustracija

Nasilje nad ženama u porastu, a kazne počiniteljima male, što mnogi smatraju podstrekom za činjenje takvih djela. Izmjene Krivičnog zakona se konstantno predlažu i najavljuju, ali ne usvajaju. Grupa mladih ljudi zato je odlučila podnijeti 5 inicijativa, a o prvoj će sa parlamentarcima razgovarati 17. septembra. Nadaju se da će njihova svijest i glas nešto i promijeniti.

Sa uhođenjem su se suočile brojne žene. Često su počinioci njihovi bivši partneri. Žive u strahu, bude se sa anksioznošću, no sistemsku zaštitu nemaju. Zbog toga malo koja žrtva želi govoriti javno. Mladi odlučuju uzeti pravdu u svoje ruke. Federalnom parlamentu uputili su inicijativu za izmjene Krivičnog zakona. Prema njihovom zahtjevu uhođenje bi se kažnjavalo s jednom do tri godine zatvora.

“Nije to neka naša želja i ambicije, već nešto što je primarno. Svjedoci smo da smo vidjeli u brojnim primjerima i slučajevima da su recimo žene su prijavile, nasilnik je dobio zabranu prilaska, ali je i dalje nastavio da je uhodi, da je prati, njoj bliske ljude, poznanike posebno na društvenim mrežama. Da može završiti to jako fatalno, kao da i nije prijavila”, kazala je Ajsela Kučinar, predstavnica zagovaračkog Odbora mladih.
A fatalan kraj života doživjele su mnoge pa i unatoč prijavama. Ubistvo Nizame Hećimović u Gradačcu potreslo je javnost, no nakon nje ubijeno je još 18 žena. Postaju broj, a svaka od njih imala je ime, život, porodicu, karijeru. Iako o brojkama pričamo o detaljnijim statistikama ne možemo.

“Mi imamo problem što mi nemamo pravu statistiku u državi. Dakle mi nemamo statističke izvještaje, nemamo statistiku kojom bi mi pokazali koliko ustvari imamo femicida, koliko je uhođeno žena. Dakle, ništa što se tiče nasilja nad ženama”, istakla je Dragana Muratović, predstavnica zagovaračkog Odbora mladih

Mladi traže i da se SOS linijama obezbijedi dvadesetčetverosatna dostupnost, ali i veći broj sigurnih kuća. Očekuju i da bude napravljen javni registar onih koji su počinili nasilje nad ženama, kao vid upozorenja. No za sad će jedino na tematskoj sjednici sa parlamentarcima razgovarati o uhođenju. Ipak i do sada je djelimične volje bilo, no konkretnih izmjena ne.

Više u prilogu Mirne Ždralović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!