Hoffman najavio tužbu protiv Isaka i oštro demantovao njegove navode za N1

Vijesti 23. maj 202313:16 0 komentara
N1

Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, reagovao je na gostovanje federalnog ministar unutrašnjih poslova Rame Isaka u programu N1.

Isak je u emisiji Dan uživo gostovao 19. maja 2023. godine, prilikom čega je komentarisao i izbor novog direktora FUP-a, za šta je kandidat bio i Hoffman.

“Imali smo dva stara konkursa i gospodin Hofman nije zadovoljio kriterije. Vlada nije dala podršku, ona stara, Novalićeva vlada. Hofman ne poznaje zakone i ja dovodim u pitanje njegovu diplomu jer dobar pravnik ne može tako komentarisati. Kao policijski službenik nije trebao ići u javnost bez saglasnost direktora, on je to uradio . Pokrenut je postupak disciplinski protiv njega u insitituciji u kojoj radi”, rekao je, između ostalog, Isak.

Ramo Isak: Pitanje je trenutka kada će Tužilaštvo dati nalog za nova hapšenja

Stigla je i oštra reakcija Hoffmana.

“Tom je prigodom Isak iznio znatan niz uvreda i neistina na moj račun”, naveo je Hoffman, zahtijevajući demantij.

“Ovo činim isključivo radi zakonom propisane mogućnosti umanjenja, štete prouzročene Isakovim nastupom na TV N1 propisane č1. 8.Zakona o zaštiti od klevete Federacije Bosne i Hercegovine koju mi je nanio javnim iznošenjem i prenošenjem neistina”, započeo je Hoffman.

U nastavku saopštenja je pojasnio koji su navodi, prema njegovim tvrdnjama, neistiniti:

“1. Neistinit navod dr. lsaka je da sam ja ‘iznosio neistine u javnosti’, u pogledu procedure izbora ravnatelja Federalne uprave policije;

2. Neistinit navod dr. Isaka je i da se protiv mene vodi ‘disciplinski postupak u instituciji gdje radim’ radi ‘onog što sam iznosio u javnost’ i što je kako tvrdi dr. lsak u suprotnosti sa Zakonom o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, obzirom da je policijskom službeniku sukladno čl.2.st.(2) i č1.38.st.(1) točka d) Zakona o policijskim službenicima BiH zabranjeno javno komentiranje rada isključivo poiicijskog tijela u kome je policijski službenik uposlen, pa prema tome komentiranje izbornog procesa za ravnatelja FUP-a u kome sam kandidat ne može predstavljati temelj za vođenje bilo kakvog postupka a najmanje disciplinskog;

3. Nastavno na prednje, dr. Isaka podsjećam da je pravo na slobodu izražavanja zajamčeno Ustavom F BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda („9. glasnik F BiH broj:6/99”) i da je sloboda izražavanja jedan od bitnih temelja demokratskog društva;

4. Neistinit i uvredljiv navod dr. Isaka je da Hoffmann ‘ne poznaje zakone ni ništa’, obzirom da se ja profesionalno bavim pravom preko 30 godina, za što sam u dosadašnjem radu dobio čitav niz priznanja, pohvala i nagrada na domaćem i inozemnom polju od relevantnih institucija među kojima su posebice značajne one dobijene od: Vijeća ministara BiH, FRONTEX -a, OESC-a, IPTF-a (koji je s druge strane dr. Isaku svojedobno oduzeo policijsku akreditaciju radi čega je izbačen iz policije) EUPM, Granične policije BIH itd;

5. Upitna je kvalificiranost dr.lsaka koji ne dolazi iz pravne struke da javno dovodi u pitanje moju diplomu stečenu na Pravnom fakultetu u Sarajevu i da na taj način javno omalovažava moju stručnost i obrazovanost”, naveo je Hoffman u svom pojašnjenju.

U zaključku stoji kako će Isak svoje pravno znanje imati priliku elaborirati pred mjerodavnim sudom, “pred koji će biti doveden radni parničnog postupka za naknadu štete koju je klevetanjem” nanio Hoffmanu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!