Hoffman o Čečenima na granici BiH i Hrvatske: Obilato krše više zakona

Vijesti 28. dec 202213:33 1 komentar
N1

Pomoćnik direktora GP BiH, Svevlad Hoffman, danas je za N1 govorio o zloupotrebi bezviznog režima između BiH i Rusije koju vrše određeni tražitelji azila u Hrvatskoj. Naime, veše desetina Čečena se nalazi nedaleko od granice i namjeravaju zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli zahvaljujući bezviznom režimu sa Rusijom.

“To je jedan primjer zloupotrebe bezviznog režima između BiH i Rusije koji se odvija na takav način; dakle državljani Ruske federacije odnosno republika iz sastava Ruske federacije, Čečenije, Dagestana i ostalih dolaze na teritoriju BiH pod razlogom navodnog turističkog boravka u BiH”, kazao je Hoffman.

Oni u pripremi tog putovanja osiguraju odgovarajuće vaučere za boravak u hotelima. Opskrbljeni su značajnim novčanim iznosima otprilike svaki ima između 4-6.000 eura. Međutim, kada obave kontrolu umjesto da se upute prema hotelu, oni sjedaju u taxi i kreću prema Velikoj Kladuši odnosno granici BiH i Hrvatske s namjerom da uđu u Hrvatsku pod izgovorom da traže azil“, kazao je Hoffman.

Zašto Čečeni idu baš na granični prijelaz Maljevac?

Hoffman dodaje da se tako krši više zakona.

Oni obilato krše više zakona, Zakon o graničnoj kontroli, o strancima i zakon o azilu na koncu konca. Svako ko uđe na teritoriju BiH i ko navede lažne razloge za ulazak i boravak u BIH automatski krši zakone i trebao bi biti podložan energičnoj intervenciji prije svega Službe za poslove sa strancima“.

“Oni ne prave probleme, oni su fokusirani na svoj konačni cilj da traže azil u Hrvatskoj. To su uglavnom državljani Ruske federacije, iz Čečenije, Dagestana itd”, kazao je Hoffman.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare