Hopovac za N1: Nisam obaviješten o podignutoj optužnici, dokazat ću nevinost

Vijesti 30. mar 202316:49
SDP BiH

Nakon što je za N1 iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona potvrđeno da je protiv Almina Hopovca nekadašnjeg ministar obrazovanja USK, a sadašnjeg prijedloga za federalnog ministra unutrašnjih poslova podignuta optužnica zbog, kako je navedeno, zloupotrebe položaja, ali da je Sud još nije potvrdio, kontaktirali smo Hopovca koji nam je kazao da o tome nije obaviješten te da će dokazati svoju nevinost.

Naime, Hopovac je ranije dovođen u vezu sa nezakonitim djelom kada je, kao ministar obrazovanja USK, na dužnost vratio Damira Redžića koji je imao mjeru zabrane imenovanja na rukovodeće dužnosti, nakon što je uhapšen i osuđen u aferi Vozač 2, a za N1 je iz Tužilaštva USK potvrđeno da je optužnica u ovom predmetu podignuta ali da je Sud još nije potvrdio.

U februaru 2022. godine su zbog istrage o zloupotrebi položaja Pripadnici SIPA-e pretresli prostorije ministarstva i izuzeli određenu dokumentaciju. Između ostalog Hopovca su sumnjičili da je Damira Redžića, državnog službenika koji je trebao biti suspendovan, ovlastio da u njegovo ime potpisuje dokumente.

Hopovac je potvrdio da su se pretresi desili i da je pokrenuta istraga, ali kako je kazao za N1, nije obaviješten o tome da je podignuta bilo kakva optužnica protiv njega.

“Nemam nikakve zvanične informacije o tome. Tužilaštvo USK jeste vodilo nekakvu fazu istražnih radnji, ali nemam nikakvo zvanično obaviještenje iz Tužilaštva ili Suda da je bilo kakva optužnica podignuta ili potvrđena. Trenutno sam u fazi istrage gdje Tužilaštvo navodi da postoje osnovi sumnje da sam počinio zloupotrebu položaja, ja sam u Tužilaštvu dao izjavu o tome, ali ono što mogu reći jeste da nikada u svojstvu ministra i funkcije koju sam obavljao nisam zloupotrijebio svoj položaj. Prema mom mišljenju ovdje se radi o nekakvim ‘pakovanjima’ i poprilično politički instruiranim istražnim radnjama. Vjerujem u institucije ove zemlje i ako dođe do potvrđivanja optužnice bit ću na raspolaganju sude i dokazat ću da nije bilo nikakve zloupotrebe položaja s moje strane i da sam nevin”, tvrdi Hopovac.

Potvrđeno za N1: Protiv kandidata SDP-a za ministra policije podignuta optužnica

Ime Hopovca se danas umjesto Vojina Mijatovića (SDP) našlo kao prijedlog za federalnog ministra unutrašnjih poslova.

“Informacije koje imam jeste da je SDP donio takvu odluku da idem kao prijedlog za federalnog ministra unutrašnjih poslova. Jučer sam obavio razgovor sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem i mandatarom za ovaj sastav vlade i pred nama je, naći će se u formi prijedloga i vidjet ćemo šta će se dalje dešavati”, zaključio je Hopovac.

S druge strane, Mijatović je prijedlog za federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a je danas komentarisao ovu temu navodeći da će se provjeriti navodi o optužnici jer se prema svima, kako je dodao, moraju imati iste aršine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad