Hrišćani širom svijeta danas obilježavaju veliki praznik – Vaskrs

Vijesti 24. apr 202207:09 0 komentara
N1

Vjernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru danas slave Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, koji je suština hrisćanskog učenja.

Uskrs je najvažniji hrićanski praznik, „praznik nad praznicima“, predstavlja suštinu te vjere jer uskrsnuće označava pobjedu života.

Vjernici se pozdravljaju sa: “Hristos voskrse! – Vaistinu voskrse”, sve do Spasovdana koji se ove godine slavi 26. maja.

Uskrs prati niz običaja: farbaju se jaja, prvo obojeno se ostavlja na stranu do idućeg Uskrsa i naziva “čuvarkuća”, a potom pažljivo odlaže u skladu s lokalnim običajima.

Ono simboliše rađanje života, a crvena boja nevino Hristovu prolivenu krv.

Na današnji dan se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere. Isus Hristos je svojim vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima na Zemlji darovao vječni život. Činom stradanja na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i činom vaskrsenja, kada pobjeđuje smrt daje nadu vjernicima.

Ovo je prva godina od pandemije koronavirusa da će vjernici Vasrks proslaviti kao i inače, u crkvama i krugu svoje rodbine, prijatelja i komšija jer su restrikcije ukinute.

Redakcija N1 svim vjernicima koji slave želi sretna Vaskrs – Hristos voskrse!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!