Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti traži treći entitet

Vijesti 25. maj 202215:53 > 15:5418 komentara
Izvor: HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti smatra kako se hrvatsko pitanje u BIH može riješiti kroz treći entitet. Ili da budemo precizniji, u dokumentu nazvanom "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa" prilikom pregovora sa BiH, hrvatskim zvaničnicim uz ostalo se sugeriše da "pod svaku cijenu trebaju osigurati izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavničkom, Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta FBIH.

Treba priznati pravu, osloboditeljsku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavi i obrani države od srpske agresije te prestati lažno optuživati Hrvate pred sudovima; osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet i sva prava koja iz toga proizlaze; odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija i kulturnih institucija, navodi se.

Na ovaj dokument podsjetio je jučer hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazavši kako su njegovi stavovi mnogo blaži u odnosu na HAZU u kojem sjede osobe bliske hrvatskom premijeru uz ostalo kazavši:

” Ti akademici su prije mjesec dana, u vrijeme mira, rekli da Hrvatima prava treba osigurati pod svaku cijenu. Hrvatski znamo, to znači ne pitajući za cijenu.. To je stav najbližih Plenkovićevih suradnika kada misle Ja ih pozivam da kažu šta misle pod tim. Ja pitam za cijenu, ja sam puno umjereniji od njih.” 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar