Hrvatska ima Rafale, Srbija MIG-ove, BiH nema ništa ali naše nebo ipak štite jače snage

Vijesti 25. apr 202417:50 1 komentar
Canva/ Ilustracija

Mediji u Hrvatskoj najviše pažnje danas su posvetili nabavci novih borbenih aviona Rafale. Srbija u svom borbenom arsenalu ima borbene avione MIG 29 i 21 a Bosna i Hercegovina nema nijedan borbeni avion niti helikopter. To ne znači da je naše nebo bez nadzora.

Ðuro Kozar, vojno-politički analitičar, ističe da BiH nema borbenu avijaciju, što znači da nam je flota bez borbenih aviona i jurišnih helikoptera i u njoj su samo transportni helikopteri.

“Nama nebo štiti NATO. Državama koje nemaju svoju borbenu avijaciju druge zemlje štite zračni prostor. Najbliže članice NATO-a su nam Hrvatska, koja ima borbenu avijaciju, potom Mađarska, Italija, sve je to blizu BiH. Tu nema nikakvih problema”, rekao je Kozar.

Kako je dodao, na osnovu Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, nije uopšte ni predviđeno da BiH ima borbenu avijaciju.

“Nema ni Crna Gora borbenu avijaciju. Njima Italija štiti zračni prostor. BiH, dakle, nema borbenih aviona niti je predviđeno da ih ima. Mi imamo samo transportne helikoptere, koji naravno mogu biti naoružani u slučaju potrebe. U svakom slučaju, to nisu borbena zračna sredstva. Dok su ovdje NATO štab i EUFOR, naše nebo je zaštićeno. Niko se ne bi usudio da ugrozi NATO štab, koji je u Sarajevu. Iz NATO štaba bi odmah javili da se dignu borbeni avioni iz drugih zemalja”, istakao je Kozar u nedavnoj izjavi za “Nezavisne novine”.

BiH vlastitim snagama nije u stanju da odbrani svoj vazdušni prostor, a razlog taj što ima staru i dotrajalu opremu. Međutim, kako su ranije istakli iz našeg Ministarstva odbrane, ukoliko se napad desi, NATO, odnosno EUFOR, ima mandat da preuzme kontrolu nad vazdušnim prostorom iznad BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare