Hrvatski mediji: Gdje je nestalo 10.000 terorista iz BiH kojima su nas plašili?

Vijesti 05. feb 202221:18 0 komentara
Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović
Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović (Denis LOVROVIC / AFP)

Akp se vratimo nekoliko godina u prošlost i podsjetimo kakve su izjave iz službenog Zagreba dolazile na temu Bosne i Hercegovine, zaključit ćemo da je susjedna država puna islamističkih terorista koji samo vrebaju trenutak za napasti Hrvatsku. Naravno, pod uvjetom da vjerujemo onome što o BiH govori službeni Zagreb piše Index.hr

U takvim ispadima prednjačila je tadašnja predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, no beskrupulozno pljuvanje po BiH zapravo je još prije nje inaugurirao tadašnji premijer Zoran Milanović, koji je na sastanku sa šatorašima govorio o BiH kao o “big shit”, odnosno o “velikom sranju”.

Milanović je započeo pljuvanje po BiH…

“Imamo posla s negativcima”, rekao je Milanović šatorašima pa dodao da je BiH “zemlja bez reda i poretka”.

Iz današnje perspektive se također vrijedi podsjetiti što je Milanović te 2016. govorio o Miloradu Dodiku.

“Dodik šuruje s Vučićem pa se sad to, majke ti mile, prelama na austrijske predsjedničke izbore”, rekao je Milanović.

Tadašnji predsjednik SDP-a je na kraju susreta sa šatorašima, koji su ga tajno snimali i onda javno osramotili objavljujući njegove uvredljive izjave, poručio da Hrvatska neće ostaviti Hrvate u BiH same s Bošnjacima ako se dogodi da se RS odcijepi.

… a Kolinda je nastavila

Kada je postala predsjednica RH, Grabar-Kitarović je samo nadogradila takav način govora o BiH u vrhu hrvatske vlasti. Ona nije bila direktno uvredljiva poput neotesanog Milanovića, ali je krenula u sustavnu kampanju uvjeravanja javnosti da je BiH leglo terorista.

Pritom je Kolinda prethodno bila visokopozicionirana činovnica u NATO savezu, pa su njene riječi imale dodatnu težinu.

Kolinda je tako u prosincu 2016. izjavila kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraćaju “tisuće boraca”. Spominjala je i da u BiH ima “10 tisuća islamističkih terorista”.

I šef Židovske zajednice Jakob Finci rekao je da je svima koji žive u Bosni i Hercegovini potpuno jasno da je hrvatska predsjednica pomiješala činjenice i da je govorila o nečemu što apsolutno nije istina. Kada su iz BiH došle brojne burne reakcije o tome da je taj broj pretjeran i preuveličan, Kolinda se počela izmotavati.

Kolindino izmotavanje

“Nećemo se prepucavati preko medija i oko brojeva, ovo su preozbiljne teme za sigurnost Hrvatske i BiH. Dovoljna je jedna osoba da napravi problem”, rekla je Grabar-Kitarović na upit novinara da komentira različite podatke o broju boraca ISIL-a u BiH.

“Nemojmo od toga raditi skandale, ali moram reći da sam zabrinuta i neću stati u zadaći zaštite sigurnosti građana”, rekla je Kolinda, nakon što je sama izazvala skandal razbacujući se brojkama koje nisu imale nikakvo utemeljenje u stvarnosti.

Uostalom, od 2016. do danas se pokazalo da u BiH nema tisuća, pa ni stotina, pa ni desetaka islamističkih terorista jer nikakvih terorističkih napada te vrste nije ni bilo. Ili su tih Kolindinih deset tisuća ISIL-ovaca zapravo najnesposobniji teroristi na svijetu, pa u šest godina nisu uspjeli organizirati nijedan napad vrijedan spomena?

Predsjednica RH je cijeli svoj mandat BiH tretirala kao veliku sigurnosnu prijetnju

Dapače, Kolinda je tijekom cijelog svojeg mandata BiH tretirala kao najveću sigurnosnu prijetnju Hrvatskoj, s naglaskom na bosanskohercegovačke muslimane kao potencijalne teroriste.

“Neke druge zemlje se upliću u BiH i to ne samo politički nego i u način života. Islam koji smo poznavali u BiH se mijenja, postaje radikalniji, posebno u seoskim područjima, mijenja se način života, čak i izgled ljudi u smislu odijevanja i ponašanja i mnogo rigidnije interpretacije vrijednosti islama”, rekla je Grabar-Kitarović 2016. u razgovoru za časopis Defense News.

Naravno, u BiH nakon rata jest došlo do pojave tzv. vehabija, ali su oni do 2016. izgubili veći dio utjecaja koji su imali u poraću te je ukinuta i većina džemata koji nisu bili pod kontrolom Islamske zajednice BiH.

I u Hrvatskoj se dogodila vjerska radikalizacija

Također, i u Hrvatskoj je otprilike u istom vremenskom periodu došlo do radikaliziranja katoličanstva i promoviranja njegove rigidnije verzije, što se najbolje vidi po aktivnostima udruga kao što su Vigilare i U ime obitelji (s kojom je Kolinda tijekom mandata lijepo surađivala), kao i po otvorenoj mržnji koju tisuće Hrvata katolika izražavaju prema papi Franji, kojega smatraju masonskim agentom i Sotonom.

Ali to nije proglašeno sigurnosnom prijetnjom, dapače hrvatska je država kroz svoje izdašno financiranje Katoličke crkve direktno sudjelovala u takvoj radikalizaciji katoličanstva.

Kolindini antimuslimanski stavovi su postali toliki problem da joj se 2017. obratio reis Husein Kavazović, zamolivši je da pojasni svoje izjave da su Bošnjaci teroristička prijetnja za susjedne države i Europu.

Kolindino pismo reisu Kavazoviću

U odgovoru Kavazoviću Kolinda se opet izmotavala.

Grabar-Kitarović je u svom pismu Kavazoviću napisala kako nijednu svoju riječ nije uperila protiv muslimana, ni protiv Bošnjaka, ni protiv Bosne i Hercegovine i izražava žaljenje što se u dijelu javnosti u Bosni i Hercegovini već mjesecima protiv nje vodi neargumentirana kampanja.

Tadašnja predsjednica RH je navela kako je bošnjački narod, kao i hrvatski, u povijesti bio etiketiran i proganjan, zatvaran u logore i ubijan.

“Vođena motivom da se to nikada više nikome ne ponovi, ujedno i s obvezom da štitim državne i nacionalne interese Republike Hrvatske i svih njezinih građana bez obzira na vjeru i naciju, dužnost mi je upozoravati na sve političke – ne dakle vjerske, nego političke pojave i procese koji izazivaju uznemirenost i zabrinutost, neovisno o tome gdje se oni događali, no posebice ako je riječ o ovom, našem dijelu Europe”, istaknula je Kolinda u svojem pismenom odgovoru Kavazoviću.

Postoji samo jedan problem: Kolinda je tijekom svojeg cijelog mandata BiH i Bošnjake odnosno muslimane u BiH stavlja u teroristički i islamistički kontekst, redovito preuveličavajući prijetnje koje navodno dolaze iz BiH piše Index.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!