Humanost na djelu: Tri bh. grada i Merhamet pomogli izgradnju škola u sirijskim gradovima

Vijesti 11. jun 202413:44 0 komentara
Merhamet

U gradovima Soran i Čobanbej, u Siriji, koji se teško razoreni u katastrofalnom zemljotresu, svečano su otvorene dvije osnovne škole, čiju su izgradnju finansirali Muslimansko dobrotvorno društvo 'Merhamet' i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Izgradnju ta dva školska objekta pomogli su i bh. gradovi Visoko, Jajce i Travnik.

Svečanom otvaranju škola prisustvovali su predsjednik HO ‘Merhamet’ MDD Kenan Vrbanjac, generalni sekretar Sidik Aždahić i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

“Izgradnja škola u Soranu i Čobanbeju koštala je 152.520 američkih dolara, odnosno 277.335 konvertibilnih maraka. ‘Merhamet’ je obezbijedio i sredstva za opremanje škola, odnosno kupovinu neophodnog školskog namještaja. Obje škole nose naziv ‘Bosna i Hercegovina’, iz zahvalnosti lokalnih vlasti i stanovništva tog područja prema našoj zemlji i njenim građanima koji su pokazali solidarnost prema žrtvama zemljotresa”, kazao je Kenan Vrbanjac.

Merhamet
Merhamet
Merhamet

Prema njegovim riječima, kapacitet škole u Soranu je 1.050 učenika, a škole u Čobanbeju 480 učenika.

“Većina učenika koje pohađaju ove škole su jetimi, odnosno djeca bez jednog ili oba roditelja, što nas je posebno ponukalo da im omogućimo školovanje u novim objektima”, naglasio je Vrbanjac.

Prije tačno godinu dana, ‘Merhamet’ je sa turskom partnerskom organizacijom IHH potpisao sporazum o izgradnji dvije pomenute škole, potom 42 kuće za preživjele žrtve zemljotresa, kao i jedne džamije. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi oko tri miliona konvertibilnih maraka, od čega je Rijaset islamske zajednice u BiH obezbijedio 2,1 milion.

Vrbanjac je istakao da se završetak izgradnje 42 kuće u gradu Idlib, na površini od oko 25 dunuma, očekuje u augustu, a završetak džamije do kraja ove godine.

“Veoma smo zahvalni Rijasetu Islamske zajednice u BiH, sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem na čelu, što su još jednom ukazali povjerenje ‘Merhametu’ i što smo zajedno ušli u ovako zahtjevan, ali veoma važan i human projekt. Zahvalni smo i Bosancima i Hercegovcima koji su dali svoj ogroman doprinos u svemu ovome i još jednom pokazali da imaju veliko srce, da su uvijek spremni pružiti ruku pomoći ljudima u nevolji”, zaključio je Vrbanjac.

Podsjetio je da su se ‘Merhamet’ i Islamska zajednica, odmah nakon katastrofalnog zemljotresa, uključili u prikupljanje pomoći za Tursku i Siriju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!