Hurtić: Moramo riješiti pitanje obrazovanja za evakuiranu djecu iz Gaze

Vijesti 27. nov 202309:01 0 komentara
N1

Izbjeglički kamp Salakovac smještaj je za državljane BiH i njihove srodnike koji su 20. novembra stigli u Sarajevo nakon evakuacije iz Pojasa Gaze.

”U Salakovcu rješavamo sve njihove probleme. Ima dijete koje je bolesno i našli smo taj specifičan lijek. Tim je dole sa njima i zna njihove potrebe. U svakom momentu mogu izaći. Naravno, postoje pravila. Moraju se prijaviti najbližoj agenciji za strance. Mnogo je lakše kada su na jednom mjestu. Mogli su da izaberu i stanove za readmisiju. U Mostaru, Zenici, Kalesiji u oko desetak gradova postoje takvi stanovi, i oni imaju mogućnost da kažu danas-sutra da idu u te stanove. Oni su zadovoljni, poslije pakla koji su prošli naravno…” izjavio je za N1 Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Obzirom da među evakuiranim ima i djece koja su u školskom uzrastu naredni izazov je njihova integracija u obrazovni sistem.

”Prvo da vidimo u koji će grad. Ako se odluče npr. za Zenicu moramo sa kantonalnim ministrom razgovarati da bi dalje nastavili proces. Ne postoji rok koliko se mogu zadržati u Salakovcu. Najvažnije da su na sigurnom”, objašnjava Hurtić.

Ističe da se brojni građani BiH javljaju i nude svaki vid pomoći evakuiranim bh. državljanima. S druge strane proces evakuacije nije završen pa evakuaciju i dalje čeka nekoliko porodica u blizini graničnog prelaza Rafah.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!