Hurtić o boravku Palestinaca u BiH: “Po readmisiji mogu dobiti stanove”

Vijesti 23. nov 202313:28 0 komentara
F.Z./N1

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sevlid Hurtić, u posjeti je prihvatnom centru Salakovac kod Mostara. Razgovarao je s Palestincima, srodnicima bh. državljana koji su nedavno evakuisani iz rata, nakon što su pomoć tražili od institucija Bosne i Hercegovine.

Hurtić je na samom početku, kaže, htio otkloniti određene nedoumice koje se tiču boravka Palestinaca u Salakovcu.

“Teška tema, teška priča, ovdje se u Salakovcu trenutno nalazi 29 osoba koje su ili srodnici ili državljani Bosne i Hercegovine. Vi znate da je 37 osoba došlo iz Palestine, odnosno iz Egipta u BiH, osam osoba je odmah otišlo svojim kućama, dok ovih 29 osoba su se izjasnili na Aerodromu da žele da dođu ovdje. Bilo je raznih priča da su bezbjedonosne agencije govorile da smo mi njih prisilili ovdje, da ih stavljamo ponovo u žicu, to je čista laž, ja želim da demantujem sve te ljude koji su zlobni, koji su to pisali i pričali. Ljudi su se sami izjasnili da žele ovdje i nama je kao Ministarstvu koje je preuzelo svu odgovornost nad njima (uz Službu za strance), i mi smo im obezbijedili ovdje uslove. Vi ste obišli prostorije u kojima se oni nalaze, naša obaveza je da im obezbijedimo krevet, toplu sobu, hranu, lijekove, doktore, toplu vodu. To imaju u punom kapacitetu. Dalji nastavak njihovog odnosa prema državi Bosni i Hercegovini je na njima da odluče. Oni mogu poslije ove press konferencije da ostanu ili da, ako imaju privatne kuće, smještaj, odu odavde. Ja im ne mogu sugerirati nijedno ni drugo, ali mogu reći da će imati lakšu prohodnost kada su na jednom mjestu, jer nama je lakše brinuti o njima. Država Bosna i Hercegovina ima određeni broj stanova za readmisiju, neki su u Mostaru, neki u Zenici, Tuzli, imaju mogućnost da se izjasne da žele da idu u drugi grad, to je njihova sloboda i želja. Vi ste vidjeli da ima dosta djece, mi ćemo u dogledno vrijeme početi i raditi na tom pitanju da djeca nastave školovanje”, rekao je ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

Dvije grupe bh. državjana i njihovih srodina u Bosnu i Hercegovinu su iz Egipta sletjele komercijalnim letovima, preko Istanbula, u ponedjeljak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!