I zvanično je počela predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH: Šta građani mogu očekivati narednih mjesec dana?

Vijesti 06. sep 202406:54 0 komentara
N1 / Ilustracija

Kampanja za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 6. oktobra, i zvanično je počela. Pravo glasa na predstojećim izborima ima 3.400.204 birača. Na Lokalnim izborima učestvovaće više od 26.000 kandidata, a kandidatske liste predalo je 168 političkih partija.

CIK BiH je ovjerio ukupno 296 političkih subjekata za lokalne izbore, od toga 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i devet listi nezavisnih kandidata.

Ovjereno je ukupno 26.089 kandidata od čega su 25.703 kandidata za skupštine općina. Kad je riječ o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike bilo je 386 kandidata, od čega 29 žena.

U birački spisak je upisano 3.400.204 birača, od čega je 44.789 građana registrovano da glasaju izvan Bosne i Hercegovine.

No, kao i što smo već navikli godinama unazad po ustaljeno matrici politički stranke će građanima naše zemlje tokom ovih 30 dana nuditi raznovrsna obećanja, hvalisanje, verbalna prepucavanja, asfaltiranje uličica, riječi podrške da će sve biti bolje.

Tako već putem društvenih mreža pojedine su političke partije odmah iza ponoći krenule sa svojim natpisima da će sve biti bolje ukoliko tu političku partiju izaberete.

Svakako proteklih nekoliko mjeseci svjedočili smo i kampanji prije kapmanje uprkos novim izmjenama Izbornog zakona.

U hvatanju krivina tokom trke za ubjeđivanje birača, politički subjekti krenuli su brzinom koja nije dozvoljena, a što je prema novim nametnutim odredbama Izbornog zakona BiH, zabranjeno. CIK je, ističu, do sada zaprimio više od 14.000 prigovora od kojih je još 482 u radu. Izrekli su 59 novčanih kazni u iznosu od 268.500 KM. No, podaci nevladinog sektora se razlikuju. Mnogo je više registrovanih nepravilnosti od spremnosti CIK-a da ih sankcionišu, posebno u dijelu korištenja javnih resursa u predizborne svrhe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!