Iako je na papiru sve nezakonito, u praksi sve uobičajno: Rampe na parkinzima u RS se podižu i spuštaju

Vijesti 21. okt 202407:16 0 komentara
Banja Luka

Iako je na papiru sve nezakonito, u praksi sve uobičajno. Rampe na parkinzima u RS se podižu i spuštaju. Terminali uredno naplaćuju, građani dužni ne ostaju. A naplaćivanje parkinga u 90 posto općina i gradova u ovom bh. entitetu - nezakonito je. Utvrdio je to Ustavni sud RS.

Besplatan parking u RS, po svemu sudeći, iako zvuči apsurdno, niko ne poštuje. Iako to ne moraju, građani nakon zaključavanja vozila i dalje se uredno upute ka terminalu, kako bi obavili plaćanje. No, pomenuta radnja, nezakonita je. Utvrdio je Ustavni sud RS. Grad, iako to radi godinama, ne može vršiti usluge naplate parkinga.

Milko Grmuša, pravnik i podnosilac apelcije Ustavnom sudu RS:

“Vi danas u Banjaluci komotno nakon ove odluke Ustavnog suda komotno možete ostaviti auto cijeli dan na nekom javnom parkiralištu i niko ne može da vam propiše kaznu i ako je propiše, vi je možete oboriti na sudu”. 

Sve dok se taj posao ne povjeri određenom privrednom subjektu, objašnjava Grmuša. Tako propisuje Zakon o komunalnim djelatnostima.

Milko Grmuša, pravnik i podnosilac apelcije Ustavnom sudu RS:

“Ili raspisivanje javnog poziva na koji bi se prijavili drugi privredni subjekti koji imaju tu registrovanu djelatnost i onda bi grad donio odluku kome će to dodijeliti I dok se ove stvari ne dese, a pitanje je kad će , svako može da parkira na javnim parkiralištima kako god želi”. 

Iz razloga jer je Ustavni sud RS, ustanovio da grad nema pravo da naplaćuje ni kazne za parkiranje. I to, konkretno u Banjaluci, ne od juče, već unazad gotovo 6 godina. Prema riječima Milka Grmuše, koji je podnosilac apelacije sudu, nezakonito naplaćivanje parkinga slučaj je i u 90 odsto drugih opština i gradova u RS. No, osim što građani plaćaju ono što ne moraju. Plaćaju i duplo više.

Tačno prije godinu dana donesena je odluka o poskupljenju parkinga u Banjaluci u zavsnosti od zone, od pola marke do dvije . Prema procjenama , kada bi se cijene vratile na stare , to bi bila ušteda građanima Banjaluke i do nekoliko stotina maraka godišnje.

O novom cjenovniku kroz novi Pravilnik odlučio je gradonačelnik. No, njegov potez, takođe je oborio Ustavni sud RS. Boran Bosančić, podnosilac apelacije za ocjenu ustavnosti i zakonitosti takve odluke, objašnjava zašto:

Boran Bosančić, generalni sekretar DEMOS-a i podnosilac apelacije:

“Naime, pomenuti Pravilnik može samo da donese skupština grada, a ne gradonačelnik, tako da, ja očekujem da pošto je odluka Ustavnog suda objavljena u Službenom glasniku i ja očekujem da već vrlo brzo krene da se primjenjuje i da se vrati cijena parkinga”. 

No, o svemu gradonačelnik Banjaluke, slabo informisan. Vremena u kampanji za bavljenje odlukama Ustavnog suda, koje su obavezujuće, nije bilo. Prihoda koje grad ima od parkinga, teško da će se odreći.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke:

“Parking je komunalna djelatnost , grad treba da vrši tu djelatnost i pokušaćemo naravno , sve što treba da se prilagodimo preporukaa Ustavnog suda, ali da grad nastavi da vrši tu djelatnost , to su veliki prihodi grada, dakle grad ima između 4 i 6 miliona maraka prihoda”. 

Prema pojedinim tvrdnjama i 8. No, postavlja se pitanje, šta je sa novcem koji već, najmanje godinu dana nezakonski prazni džepove građana? Za njih je ispod radara prošla vijest da dok se sve ne dovede u zakonske okvire, parking nisu dužni plaćati. Izgleda navikli na tu vječitu dužnost, pa i kada ne moraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!