Iako mehanizmi zabrane postoje: Blage reakcije dovode do slobodnog raspolaganja državnom imovinom

Vijesti 07. sep 202421:25 0 komentara

Državno zemljište na Jahorini, čija prodaja je poništena 11. jula, uknjiženo je na privatnu kompaniju "Drvo-Export" iz Teslića. Kritičari upozoravaju na izostale reakcije zbog neprovedbe zakona, ali i potrebu donošenja Zakona o državnoj imovini.

 “Činjenica da Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije donijela zakon kojim će regulirati pravo vlasništva i upravljanja državnom imovinom ne može biti opravdanje entitetskim vladama da neovlašteno raspolažu tom imovinom.

Od planova izgradnje ne odustaju

Tako je 11. 7. Ustavni sud poništio Vladi Federacije zabranjeno raspolaganje zemljištem u Varešu, ali i Vladi Republike Srpske zemljištem na Jahorini. No, odluka nije ispoštovana.

“Jasno je da su sve aktivnosti vezane za promet i upis vlasništva nad nepokretnostima koje su bile predmet postupka provedene prije donošenja Odluke Ustavnog suda BiH. Ministarstvo trgovine i turizma naglašava da su po ovom predmetu sve aktivnosti realizovane u skladu sa Ustavom i zakonima RS i u skladu sa nadležnostima datim Dejtonskim mirovnim sporazumom”, navode iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Od planova izgradnje ne odustaju. Kočničarem napretka smatraju ustavne sudije, tako da će sa nepoštivanjem, ustavom obavezujućih, odluka izgledno nastaviti.

”To je zaustavni sud. On želi da zaustavi sve investicije u Republici Srpskoj tako da prema tome se i odnosimo tako. Uknjižena je imovina, ona je uknjižena isti dan, tako da tu nema nikakvih problema. Tako da moj poziv stoji i ostaje, evo pozvat ćemo sudije Ustavnog suda na trampolinu”, ističe Nedeljko Elek, predsjednik NO OC Jahorina.

Nepoštivanje ne negiraju, a o gradnji i eksploataciji šume i korištenju državnog zemljišta otvoreno govore. Plan gradnje već poznat.

”Tako je planirano da na ovom sada preknjiženom državnom zemljištu bude izgrađen jedan hotel apartman od 7 hiljada kvadrata, 5 hotela od 36 hiljada kvadrata i javna garaža.”

Svjesni su da krše i državni Ustav, ali i odluke visokog predstavnika, tako da reakciju Tužilaštva očekuju.

”Očekujem naravno da očekujem. Pozvaćemo i tužioca na rolerkoster pa nek se vrte zajedno”, kaže Elek.

No, iz Tužilaštva za sada nema ničega, pa ni odgovora na naš upit. Izostao i stav OHR-a i visokog predstavnika koji je o ovom problemu govorio od preuzimanja dužnosti. Blage reakcije, izgledno da dovode do slobodnog raspolaganja državnom imovinom iako mehanizmi zabrane postoje.

”Dosadašnji izostanak reakcije visokog predstavnika i OHR-a ne znači da se on neće očitovat, ali čini mi se da neće ići dalje od do sada primjenjenih bonskih ovlasti, koje kao što sam rekao nisu psotigle učinke i u kontinuitetu su iste radnje nastavljane što potvrđuje činjenicu da mehanizam zabrane raspolaganja državnom imovinom nije efikasan. Vlade i resorni ministri oba predmeta bi mogli doći u slučaju neizvršenja Odluka Ustavnog suda po prvi puta da u tužilačku praksu napokon uđe djelo neprovođenje odluka Ustavnog suda”, rekao je Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu.

Privatnici grade na kupljenom državnom zemljištu

Smatra Cero da su vlasti RS dodatno ohrabrene deklaracijom svesrpskog sabora. Uz dosadašnje mehanizme i odluke, smatra da je Zakon o državnoj imovini, čijim bi donošenjem BiH bila korak bliže zatvaranju kancelarije OHR-a, neophodan. A do tada opcija su i druga rješenja – kvalitetan popis državne imovine i registra na nivou države. Pošto o Zakonu godinama nema konsenzusa.

”To je vrlo teško pitanje u Bosni i Hercegovini, koje je pokušavano da se riješi 10 godina i više, ali u svakom slučaju imamo mehanizme da se to pitanje konačno riješi”, rekao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik u PSBIH.

Dok privatnici grade na kupljenom državnom zemljištu, ostaje jako malo vremena da jedno od najznačajnijih pitanja bude riješeno. Pošto parlamentarci izgledno ne mogu, još uvijek pojedinci nade polažu u visokog predstavnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!