Iako su im poplave nanijele značajnu štetu, mještani Gojevića izašli na izbore: “Nadam se da ćemo se malo opametiti”

Vijesti 20. okt 202414:09 0 komentara
N1

Ekipa N1 nalazi se u selu Gojevići kod Fojnice u BiH, koje je za vrijeme poplava bila potpuno odsječeno od ostatka opštine. Danas tu mještani biraju lokalnu vlast. Porazgovarali smo sa ljudima iz Gojevića. Za sada nema problema s ličnim dokumentima, uglavnom svi su ih sačuvali.

Jedan gospodin nam kaže da mu je prizemlje kuće u poplavama kompletno stradalo, ali uz pomoć dobrih ljudi, obnavlja se već.

Što se tiče današnjih izbora, navodi, njihovo pravo i obaveza je izaći na izbore, te se nada da će se nakon ovoga malo opametiti.

“Sve dokumente sam uspio sačuvati. Obitelj mi je sva živa i zdrava, to je najbitnije, a ostalo ćemo sve nadoknaditi”, kaže nam.

N1

Enver Pehlivan nam kaže da od izbora ne očekuje ništa spektakularno, te ističe da je slaba izlaznost, a posebno mladih ljudi.

“Naš narod je srcem i dušem solidaran i merhametli i mislim da u tom pogledu će narod pomoći poslije poplava. Dolazilo je ljudi iz svih krajeva da pomognu. Lokalne vlasti su se dale isto koliko su mogli, vjerovatno jesu mogli više i bolje. Kako će dalje, to ne znam. Ne očekujem neke promjene. Slaba izlaznost je. Posebno omladina slabo izlazi. Mladi su izgubili povjerenje. Iz male Fojnice je otišlo oko 500 ljudi. Ovdje rade još Reumal, Žica i dva zavoda Bakovići i Drin, i to je to. Sve su uništili, pilanu gdje je radilo 2000 ljudi, još firmi je uništeno i to sve zahvaljujući ovoj vlasti koja je od rata do sada”, rekao je Pehlivan.

N1

I Angelu Šimunić nije, nažalost, zaobišla poplava. Voda joj je ušla 15 cm u kuću, ali kaže, opet se sređuje.

“Kako je kod nekih ljudi, ja sam zadovoljna kako sam prošla. Vlasti su humanitarno pomagali, hrana i higijena”, dodaje ona.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!