Ibrahimu Hadžibajriću oduzet apartman u Baškoj Vodi

Vijesti 17. okt 202414:34 0 komentara
Ibrahim Hadžibajrić

Županijski sud u Splitu donio je Rješenje po kojem je bivšem načelniku sarajevske Općine Stari Grad Ibrahimu Hadćibajriću oduzet apartman u Baškoj Vodi u Hrvatskoj. Apartman je dat u nadležnost Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

“Odlučujući po zamolnici Kantonalnog tužilaštva kantona Sarajevo broj: T09 KTF 015728223 od 15. januara 2024. godine, Županijski sud u Splitu, Republika Hrvatska, zbog kaznenih djela organiziranog kriminala iz člana 342. stav (2), zloupotrebe položaja i ovlasti iz člana 383. stav (3) u svezi stavom (1), pranja novca iz člana 272. st. (3) i (4), primanja dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav (1) Krivičnog zakona Federacije BiH, a na osnovu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o pranju, traganju, privremenom oduzimanju i oduzimanju prihoda stečenog kaznenim djelom i o financiranju terorizma odredio privremenu mjeru radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi protiv osumnjičenika H.I.”, naveli su iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Privremena mjera radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi zabranom otuđenja i opterećenja nekretnine donosi se u korist Bosne i Hercegovine, a upravljanje navedenom nekretninom povjerava se Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom sa sjedištem u Sarajevu.

“Poseban značaj saradnje s inostranim pravosudnim organima se ogleda u činjenici da je prvi put odlukom domaćeg suda ishodovana privremena mjera oduzimanja nekretnine u inostranstvu (apartman u Baškoj Vodi) na osnovu Strazburške konvencije iz 1990. godine, čime se postavio temelj za tužilačku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inozemstvu. Oduzimanje imovinske koristi ostvarene krivičnim djelom u Evropskoj uniji se dugo smatra jednim od najučinkovitijih alata za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Oduzimanje je usmjereno na glavni razlog postojanja zločinačkih organizacija, odnosno ostvarenje što veće dobiti nezakonitim sredstvima.  Oduzimanje znači konačno lišavanje imovine na osnovu konačne sudske odluke, te u tom smislu Agencija je otvorila prostor za efikasnije djelovanje pravosudnih institucija, kako u obje zemlje, tako i u cjelokupnoj Evropskoj uniji, kada je u pitanju oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom”, istakli su.

Poručili su da je ovo značajan rezultat i iskorak u radu Tužilaštva KS kada je u pitanju oduzimanje imovine koja se nalazi izvan BiH te, kako su naveli, putokaz da i ostala kantonalna tužilaštva slijede ovaj pozitivan primjer.

Podsjećamo, Hadžibajriću se na teret stavlja da je apartman u Baškoj Vodi kupio tako što mu je optuženi Fahrudin Novalija dao mito za nezakonitu prodaju zemljišta u ulici Magoda u Općini Stari Grad koju je u ime Ibrahima Hadžibajrića kao prljav novac oprao Seid Hadžibajrić, a Ibrahim Hadžibajrić od njega kupio apartman u opštini Baška voda u Republici Hrvatskoj.

Podignuta optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i drugih: Objavljeni detalji

Inače, Hadžibajrića je u junu ove godine Općinski sud u Sarajevu prvostepeno osudio na šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa budući da se tereti da je od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad.

Istovremeno mu je presudom izrečena zabrana obavljanja načelničke pozicije četiri godine nakon pravosnažnosti presude.

Važno je istaći i to da se Hadžibajrić pored krivičnog djela za kojeg je prvostepeno osuđen tereti još i zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo. Za navedena krivična djela je Općinski sud u Sarajevu u aprilu ove godine podigao optužnicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!