Ifet Feraget za N1 nakon odluke Suda BiH: Vrana vrani oči ne vadi

Vijesti 05. apr 202416:35 1 komentar
F.Z./N1

Sud Bosne i Hercegovine donio je pravosnažnu presudu kojom je Alisa Ramić (djevojački Mutap, op.a.), bivša djevojka stradalog Dženana Memića, pravosnažno osuđena na dvije i po godine zatvora, dok je policajac Hasan Dupovac oslobođen.

O ovome smo razgovarali sa advokatom porodice Memić, Ifetom Feragetom.

“Ja kao pravnik se moram kretati u tim okvirima iako razumijem i frustraciju i ljutnju gospodina Muriza Memića. Potpuno to razumijem. U dijelu koji se odnosi na Alisu Mutap, zrno pravde smo dobili, i to vrlo značajno. Obzirom da odatle sad kreće nova istraga protiv onih koji su bili uključeni u davanje tih lažnih nalazi za amneziju, i naravno tužilaca čiji je posao da vode istragu, rukovode njome i da vrše nadzor nad istragom, a koji nisu vršili. Tako da je za očekivati da se sada u nastavku ovog postupka, dakle u novoj optužnici nađu i tužioci, sudski vještaci koji su sačinjavali te lažne nalaze”, kazao je Feraget.

Prokomentirao je i dio presude koji se odnosi na Hasana Dupovca.

“Što se tiče dijela presude koji se odnosi na Hasana Dupovca, u tom dijelu je ona preinačena, on je oslobođen. Sudske odluke se moraju poštivati, tako i ova, ja sam legalista. Naravno, nisam zadovoljan, mislim da je to jedan otklon od pravde. Mislim da u tom dijelu odluka nije zadovoljila, ne samo naša očekivanja, nego da nije donijeta u skladu sa svim onim normama i dokazima koji su provedeni u samoj sudnici. Pravo i pravda nikad nisu bili isto. Države ne postoje zbog građana i pravde, nego zbog politike i političara”, istaknuo je.

Naveo je kako očigledno da Alisa Mutap nije bila u stanju da zavrti cijelu priči.

“Očigledno je da jedna Alisa Mutap nije bila u stanju da zavrti cijelu ovu priču i da sama zataška ubistvo Dženana Memića. Ona je očigledno imala suflere. Njoj je rečeno da kaže da se desila saobraćajna nesreća, ona je to i rekla. Tu prvu izjavu od nje je uzeo Hasan Dupovac i to u prisustvu njenih roditelja, što je frapantno, suprotno zakonu. On je zatim izuzimao snimke videonadzora bez naredbe Suda, ti snimci su završili na mjestu samo njemu poznatom. Glavni teret odgovornosti pada na tadašnju glavnu kantonalnu tužiteljicu, Dalidu Burzić, koja će se nadam se vrlo brzo naći u optužnici, koja je tog 15. marta 2018. godine rekla gospodinu Murizu Memiću ”Ja ne dam Alisu”. Evo ipak joj uzeše Alisu, vidjećemo kako će ona proći.”

Potom je dodao:

“Vjerovatno jedna od nesretnih okolnosti za porodicu je bila ta što bi pravnosnažna osuđujuća presuda protiv Hasana Dupovca sasvim sigurno vodila ka parnici za odštetni zahtjev protiv Kantona Sarajevo. Ponovo se vraćamo na ono staro pravilo ‘vrana vrani oči ne vadi’. Da li će vrane jedne drugima početi vaditi oči u Bosni to ćemo vidjeti, ali očigledno je da to staro pravilo još uvijek važi.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare