IGK o usvajanju Rezolucije o Srebrenici: Historijska odluka važna za istinu

Vijesti 07. jul 202115:04 0 komentara
Skupština Kosovo (AFP/Stringer)

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u Parlamentu Republike Kosovo.

Kako kažu, radi se o historijskoj odluci koja će značiti mnogo kako za istinu, pravdu i kulturu sjećanja, tako i za preživjele žrtve genocida, za mir i bezbjednost u regionu i šire.

Važno je što Rezolucija osuđuje genocid

Posebno je važno što Rezolucija osuđuje genocid u Srebrenici i negiranja genocida. Revizionizam i poricanje genocida je suprotno najosnovnijim ljudskim vrijednostima.

POVEZANE VIJESTI

Ovom Rezolucijom Republika Kosovo se priključuje više desetina država koje su u svojim parlamentima putem rezolucija iskazali počast prema žrtvama genocida, utvrdili 11. kao dan komemorisanja na največi zločin poslije holokausta u Evropi i izrazili podršku saučešće porodicama žrtava.

Treba usvojiti zakon o zabrani negiranja genocida

Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom poziva Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da upotrebom bonskih ovlaštenja nametne zakon protiv negiranja genocida. Nezamislivo je, anticivilizacijski i suprotno svim međunarodnim aktima da država na koju je izvršena agresija i genocid nema zakon o zabrani negiranja genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!