IGK pozdravlja odluku Schmidta: Destruktivne snage moraju biti spriječene

Vijesti 01. jul 202316:12 0 komentara

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravilo je korištenje bonskih ovlasti od strane Visokog predstavnika.

“Posebno pozdravljamo odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH tako da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo”, kazali su.

IGK smatra da je neophodno ukloniti Milorada Dodika i njegove glavne glavne subjekte sa svih političkih funkcija u BiH.

“Milorad Dodik se nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta RS koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države BiH. Za IGK secesija je u toku”, kažu iz IGK.

IGK smatra da je BiH napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno pravno političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u BiH i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i i građane iz entiteta RS, navodi se u saopćenju.

“U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene, institucionalno od strane pravosudnih institucija BiH ili Visokog predstavnika”, ističu.

Podsjećamo, obraćajući se javnosti u subotu poslijepodne, Schmidt je obznanio odluke kojima ukida zakonske amandmane o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS i o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!