IGK traži smjenu Varhelyia: “Svrstava se među one koji negiraju genocid i Rezoluciju”

Vijesti 17. maj 202413:53 0 komentara
N1/F.Z.

IGK zbog otvorenog agitovanja protiv Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici traži smjenu komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varhelyia.

“Anticivlizacijski je da visoki zvaničnik Evropske unije zadužen za proširenje agituje direktno protiv zvaničnog stava Evropske unije, ponižavajući pravosnažne presude međunarodnih sudova, ponižavajući međunarodnu pravdu i ponižavajući žrtve genocida. Izjava evropskog komesara Olivera Varhelyja kojom se protivi usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, tvrdeći da se njome pokušava nametnuti kolektivna krivica srpskom narodu je u suprotnosti sa vrijednostima na kojima počiva Evropska unija i zasnovana je na potpunim neistinama”, navode iz ovog Instituta.

Izjava je, dodaju, i u suprotnosti sa rezolucijama Evropskog parlamenta, u kojima se ističe činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid.

Ovakvim tvrdnjama Varhelyi se svrstava među one koji negiraju genocid i negiraju Rezoluciju. Pozivamo Evropsku komisiju da se javno ogradi i osudi Varhelyjevo protivljenje usvajanju Rezolucije. Pozivamo nadležne institucije da Varhelyju zabrane prilazak Memorijalnom centru genocida u Srebrenici sve dok se ne izvini žrtvama genocida. Pozivamo državne institucije Bosne i Hercegovine da reaguju i
Varhelyjeva proglase nepoželjnim u Bosni i Hercegovini. Pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pozove na razgovor ambasadora Mađarske i uruči mu oštru diplomatsku notu“, ističu u saopćenju, i zaključuju:

“Mađarski zvaničnik čija država je protiv rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija direktno podržava srbijansku, rusku, kinesku i mađarsku anticivilizacijsku kampanju protiv prijedloga Rezolucije kojom se sjeća na genocid u Srebrenici.

Oliver Varhelyi izjavio je kako Mađarske neće podržati rezoluciju o Srebrenici, a tokom konferencije za novinare u Beogradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!