Igra gluhih telefona nadležnih institucija: Zašto se do sada ništa nije uradilo za Amber alert u BiH?

Vijesti 28. mar 202412:17 0 komentara
N1

Još se traga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestala utorak u borskom naselju Banjsko Polje u Srbiji. Zbog njenog nestanka prvi put je aktiviran i sistem "Pronađi me", po ugledu na "Amber alert". Ovaj sistem treba i BiH. Šta se čeka na njegovo uspostavljanje pitali smo u Novom danu na N1 savjetnika ministra sigurnosti BiH Dobricu Kucalovića, Amelu Efendić iz EMMAUSA i inspektora FUP-a Sašu Petrovića.

Komentarišući slučaj iz Srbije, Petrović je istaknuo da je pesimista što se tiče pronalaska male Danke.

“Možda gledam i suviše crno na sve te stvari”, rekao je i pojasnio da su, prema njegovom mišljenju tri stvari na koje se može sumnjati: Da li je fingirano, da li je odlutalo dijete, što je malo vjerovatno zbog uzrasta, i da je kidnapovano.

Od studijske posjete Americi, ništa se nije uradilo

“U slučaju kidnapovanja, prva tri sata su krucijalna. Statistika govori da je smrt nastupa u prva tri sata. Izuzetno su stručne osobe u tim odjelima u Srbiji i vrlo lako će se utvrditi gdje je ko bio u koja doba”, navodi inspektor FUP-a.

Efendić iz EMMAUSA je mišljenja da u Srbiji u ovom slučaju nije aktivirana uzbuna po uzoru na Amber alert, pa je pojasnila i kako zapravo funkcioniše Amber alert.

“Aktiviran je i kasno, nekoliko sati poslije nestanka, što sa Amber alert nije slučaj. On se aktivira odmah nakon nestanka. Amber alert sam po sebi funkcioniše na način da policija je osnovna da ga pokrene i odlučuju koje će se informacije podijeliti sa javnosti kako bi svi učestvovali u traženju. Onda oni proslijeđuju nevladinoj organizaciji pa onda našem centru za sigurni internet, koja radi sekundarno uzbunjivanje. Policija radi na tome da se nađe osoba”, objasnila je Efendić.

N1

Savjetnik ministra sigurnosti BiH je dodao da ga ne moramo kopirati kako je u SAD-u urađen, već raditi po svom uzoru, dodajući da je sve stvar policije.

Studijska posjeta SAD-u predstavnika naše države, gdje je bilo upoznavanje sa Ambert alertom, održana je u julu 2023. godine, a do danas, ništa se konkretno nije uradilo.

“Od tada je krenulo sa tim i po povratku smo od Američke vlade dobili da su spremni podržati”, rekla je Efendić. 

Ipak, kako je vidljivo bilo u studiju N1, postoje brojna neslaganja, odnosno loša komunikacija između onih koji bi trebali napraviti ovaj model i u BiH.

Savjetnik ministarstva sigurnosti BiH naveo je da je napravljen model na koji način bi mogli da to realizuju. Inspektor FUP-a je kazao da oni nisu upoznati sa tim modelima.

Mi smo odgovorni za sigurnost djece

Kucalović navodi da su poslali dopise policijskim agencijama, dok iz FUP-a navode da ih nisu dobili.

“Mi smo iz FUP-a spremni ako bilo šta dobijemo, ali potrebna je politička volja. Kod nas bi se raspravljali da li će doći poruka na ćirilici ili latinici. Tehnički je ovo vrlo lako izvesti, bitno je da sjednu policijske agencije i da se dogovore. Potrebna je radna grupa. Nakon studijske posjete SAD-u moglo se sve dogovoriti vrlo brzo”, rekao je Petrović, dodajući da su od prošle godine imali dva nestanka djece i moglo se to iskoristiti i brže bi slučajevi završavali.

Da li su institucije uradile dovoljno, pitamo sugovornike.

“Policijska i bezbjednosna struktura u BiH je složena, nije ako u Srbiji. I u Srbiji se radilo šest godina. Mi smo se vratili u junu prošle godine sa studijske posjete, i da implementiramo ove godine, to nije kasno. Sa operativne i tehničke jeste jednostavno, ali sa pravne strane to je kompleksan sistem. Čekali smo na Europol, Frontex i to smo sve riješili. Potreban je konsenzus svih, dosta razgovora i sastanaka“, naveo je savjetnik ministra sigurnosti BiH.

Iz EMMAUSA, kažu, nisu imali sastanaka sa ministarstvom, a brojnima su uputili pozive da se održe sastanci.

“Ne vidim animozitet u nevladinom sektoru. Mi smo pokretači inicijative, nisu institucije ništa pokrenule, ali ljudi iz policijskih agencija su spremno krenuli sa nama”, rekla je Efendić.

Na kraju je podcrtala da se ovdje radi o djeci i ne smije da bude političkih previranja, jer isto što se desilo Srbiji može se desiti nama.

“Djeca ne smiju da budu odgovorna, mi smo odgovorni za njihovu sigurnost”, poruka je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!