“Ili će se uvažavati prava sva tri naroda ili neće biti mirne i stabilne BiH”

Vijesti 07. jan 202213:19 > 13:39 26 komentara
N1

Zastupnici Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu boravili su danas u Mostaru, gdje su prisustvovali današnjoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora BiH, nakon čega su održali i press konferenciju. Bilo je govora o izmjenama Izbornog zakona, ali i sankcijama Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH. Saglasni su da sankcije Evropske unije Dodiku nisu realne.

Željana Zovko je istaknula da su po prvi put u jednoj misiji u BiH skupa, a u cilju utvrđivanja čitavog konkteksta aktuelne situacije u BiH, dakle dokle se stiglo sa izmjenama Izbornog zakona i šta oni kao predstavnici HDZ Republike Hrvatske i kao zastupnici u Evropskom parlamentu mogu učiniti.

Budućnost BiH

Tomislav Sokol je naveo da jako dugo vladala kriva percepcija u EU o stanju institucija u BiH.

“Oni koji su zagovarali unitarnu priču, lažne BiH, ta priča je ufatila korjenje unutar evropskih institucija. Puno je mitova koje se tu šire, jedan od mitova je da je samo građanska, odnosno unitarna BiH, evropska BiH. Upravo suprotno. Predstavnici konstitutivnih naroda se moraju dogovoriti međusobno. Niko tu sa strane neće nešto, pa ni iz Hrvatske se nametati. Ali koncept što veće supserdijarnosti, prenosa nadležnosti na lokalnu razinu, i naravno zaštita kolektivnih političkih naroda je budućnost BiH”, rekao je Sokol.

N1

Karlo Ressler je naveo da je trenutna situacija opasna i da smo na početku jedne prijelomne godine, te da su zbog toga i ovdje.

“Cilj posjete je dobiti informacije iz prve ruke – šta se događa u BiH, a isto tako članovima Hrvatskog narodnog sabora objasniti komplesknu situaciju koja postoji na diplomatskom planu. U EP postoji tražanje za politkom u BiH koja će biti građanska i unitarna. To nije samo jedan jedinstven model, i ne vidimo da je pravo pojedinca u suprotnosti sa pravom etničke zajednice u ovom slučaju tri konstiututivna naroda. Ključna poruka koju prenosimo u EP je: Ili će se uvažavati sva ona prava konstitutivna, sva tri naroda, pa tako i Hrvata kao najmalobrojnih, ili neće biti mirne i stabilne BiH koju svi želimo”, naglasio je Ressler.

“Nisu realne sankcije Dodiku”

Osvrnuli su se i na američke sankcije Miloradu Dodiku. Sokol je rekao da je na razini EU situacija jasna.

“Takva odluka se uvijek donosi na razini Vijeća EU, sa jedinstvom svih 27 članica. Nemoguće je licitirali bi li do toga moglo doći. Moja procjena je da se to ne čini realno”, rekao je.

Ressler je naveo da nije samo Dodik jedini kojem su određene sankcije, te da ne bi volio da se cijela priča svede na Dodika.

“Ja sam rekao u EP da su temeljni problemi BiH strukturalni. Nije Dodik glavni problem, glavni problem je obespravljivanje jednog od konstitutivnih naroda, negiranje temeljnjih evropskih načela, i to se može riješiti kroz Izborni zakon”, kazao je.

Zovko je upitala kako će ova zemlja funkcionirati ukoliko sankcionirate bilo koji njen dio sto se tiče finasiranja i IPA fondova.

“To je tragična situacija da mi živirmo od toga da “komšiji crkne krava”, umjesto da se sve snage usmjere, da se zemlja koja najmanje koristi IPA fondove i čiji se novac koristi za finansiranje 26 godina međunarodne administracije, se bavi time da se dijelovi zemlje sankcioniraju. 14,2 milijarde stoje i stajat će neiskorištene, i biće ko prvi to odradi. Ako nastavimo sa kriznom situacijom u ovoj zemlji, neće imati koga sancionirati”, zaključila je Zovko.

Zastupnici Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu danas bi trebali pojestiti Kiseljak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare