“Ima ona pjesma, jedno te isto, jedno te isto”: NSRS o budžetu za 2024.

Vijesti 13. dec 202311:39 0 komentara
N1

Raspravom o budžetu za 2024. godinu poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske nastavili su rad. Najvažniji dokument za predstojeću godinu iznosi 5,735 milijardi maraka. I dok poslanici vlasti tvrde da on odražava realno stanje , opozicija kritikuje pojedine stavke i naglašava kako budžet nema razvojni kapacitet.

Šef poslaničkog kluba vladajućeg SNSD-a Igor Žunić priznao je da je budžet u osnovi socijalan, ali je podvukao kako to tako treba da bude.

“Ovaj budžet je napravljen od onog što u ovom trenutku imamo da ne opteretimo ni privredu, a da ne uskratimo sva ona prava koja smo do sada dali”, rekao je Žunić.

S druge strane opozicionari su prema prijedlogu budžeta bili značajno kritičniji. SDS-ov Darko Berjan istakao je kako se samo iz primjera planiranih prihoda iz poreza na dohodak koji iznose 323 miliona maraka i planiranih prihoda iz poreza na dobit u iznosu od 401 milion maraka može vidjeti loše ekonomsko stanje u Republici Srpskoj.

“Ova dva poreska prihoda koja nikako ne bi smjela biti ni blizu normalnim ekonomijama su u budžetu Republike Srpske skoro izjednačena, posebno treba naznačiti da je najjveći poslodavac javni sektor, što znači da će Vlada sama sebi i od svojih budžetskih korisnika uplaćivati ova sredstva, prebacivati iz lijevog u desni džep narodski rečeno”, rekao je on.

Berjan je istakao da sliku društva odražava izdvajanje za Ugostiteljski servis koji na raspolaganju ima budžet od 10 miliona maraka, dok Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske na raspolaganju ima neuporedivo manje sredstava, tek 2,2 miliona maraka.

Značajno vrijeme poslanici opozicije posvetili su analizi budžeta predsjednika Republike Srpske koji bi na raspolaganju za narednu godinu ponovo trebao imati više do 56 miliona maraka. Prema budžetu Milorad Dodik daleko je najmoćniji predsjednik u regionu. Budžeti njegovih kolega značajno su manji. Tako predsjednik Slovenije godišnje raspolaže sa tek 6,9 miliona maraka, predsjednik Hrvatske sa 10,6 miliona, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić od Dodika siromašniji za čak 17 puta i raspolaže sa budžetom od 3,3 miliona maraka.

“Ima ona jedna pjesma Ramba Amadeusa jedno te isto, jedno te isto, jedno te isto. E to vam je budžet predsjednika Republike Srpske. Ponovo na preko 56 milona KM što je jedan nevjerovatan podatak”, rekao je Đorđe Vučinić iz Liste za pravdu i red napominjući da će Dodik na raspolaganju za narednu godinu imati 20 miliona maraka za humanitarni rad.

“I onda šta god on napravi, šta god on uradi, veseli narod će reći evo uradio Dodik, svaka čast”, zaključio je Vučinić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!