Imamović: Kantonima dati status županija ili FBiH veće nadležnosti

Vijesti 14. jun 202112:51 5 komentara
N1

Federacija Bosne i Hercegovine prvak je svijeta po broju premijera, ministara, članova komisija i odbora, skupštinskih poslanika itd. Jasmin Imamović iz SDP-a BiH kazao je kako je potrebna racionalizacija administracije čim prije. Prijedlog je da se kantoni formiraju kao županije ili da se nadležnosti i sredstva više prebace na FBiH, općine i gradove.

Ovih dana bit će zakazni sastanci sa svim parlamentarnim strankama o ovoj temi.

“FBiH ima oko 140 ministara, oko 140 sekretara, 300 pomoćnika ministara, 11 premijera, oko 300 plaćenih poslanika skupština kantona, preko 1.000 plaćenih članova komisija i odbora. FBiH ima 35 vanbudžetskih fondova. U agencijama, zavodima, UO i NO, komisijama skupština i uprava, čitava je armija dobro plaćenih članova i predjsednika. To nije racionalno. Po tome smo prvaci svijeta u odnosu na broj stanovnika. Zato je potrebna racionalizacija administracije”, rekao je Imamović.

Imamović: Preveliki nivo potrošenje onemogućava ekonomski razvoj

Istakao je kako previliki nivo potrošnje onemogućava ekonomski razvoj i rasterećenje privrede. Također, dodaje, omogućava korupciju.

“Ta armija važnih funkcionera u izvršnoj vlasti. Oko 600 premijera i ministara, oko 1.300 raznih skupštinskih funkcionera, niko ne može razbrati niti nabrojati ovih 11 premijera FBiH. Znamo možda feeralnog i iz dva kantona. Da li neko poznaje ministre u svim kantonima? Mnogi su zaštićeni anonimnošću i to ne može kontrolisati ni javnost, ni mediji ni naldženi organi”, rekao je Imamović.

Stategija koju nudi SDP, kaže, podrazumijeva da se smanji broj funkcija, a samim time i korupcija.

“Ovaj neracionalni sistem stvara pravnu neisgurnost jer imamo 11 ustava. To zbunjuje svakog iole ozbiljnog investitora, posebno stranog. To prouzorukuje loš kvalitet života građana. gradovi i općine u FBiH iz PDV-a prime najmanje na evropskom kontinentu – 8,5 posto. U RS tri puta više – 24,5 posto. Prosijek u razvijenim evropskim zemljama je između 30 i 35 posto. To stava ne kretanje što ne vodi u život i razvoj, već žabokrečinu. Prouzrokuje i neravnopravnost građana što se najbolje ogleda u zdravstvu“, rekao je Imamović.

Županije ili veće ovlasti FBiH

Poručio je kako se na ovakav način mogu pokrenut reforme i da zajedno sa strankama koje participiraju u Parlamentu FBiH napraviti zaokret.

“Imamo dvije varijante – ili da se zadrže kantoni da imaju status županija kao u RH ili da se vrše preraspodjela određenog broja nadležnosti i novca na FBiH i gradove i općine”, zaključio je Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare