“Ime sela na čiji spomen zadrhtimo od užasa”

Vijesti 16. apr 202320:09 0 komentara
N1

Bolan je ovaj 16. april za brojne porodice. U selu Ahmići kod Viteza obilježena je godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. Poziv na jutarnju molitvu muslimana bio je znak za napad. Prošlo je 30 godina. Nikad se nikom ne ponovilo.

Adnan Zec te noći ostao je sam. Bojovnici HVO-a ubili su negovu sestru i roditelje, njega ranili. Uspio je pobjeći, kaže nam, dok pokazuje selo koje je bilo spaljeno. Krio se osam dana u jednoj od porušenih kuća, do dolaska vojnika UN-a.

“Mislio sam u tom momentu da apsolutno niko nije ostao živ. Samo sam vidio pustoš oko sebe, mrtve ljude, sve uništeno. Vidio sam komšije Hrvate koji su se vratili nakon nekoliko dana sa svojim porodicama, muškarci nisu ni otišli. Gledao sam s druge strane ceste, skriven, život se odvija kao da ništa nije bilo, a ovamo je sve bilo uništeno i zatrto”, prepričava on danas.

Adnan živi u Nizozemskoj, iz sigurnosnih razloga. Bio je jedan od svjedoka na suđenju Kordiću i ostalim. Trideset godina kasnije najviše ga boli šutnja i veličanje ratnih zločinaca.

“Da se javno prizna, prvenstveno ovde od komšija šta se desilo, da se nađu naši nestali, mislim da ih je dvanaest, to tražimo, apelujemo”, poručuje Zec.

U mnoštvu ljudi koji su prisustvovali obilježavanju tužne godišnjice, primjećujemo Habibu Ramić.

Došla je sa unucima da oda počast suprugu, porodici, komšijama koji su brutalno ubijeni tog 16. aprila. Nevoljko nam daje izjavu. Svake godine, sve je teže, kaže.

“Svake godine, ista osjećanja. Malo to staviš po strani, i kada dođe taj dan osjećaš se isto. Poniženo, nikako. Ni danas ne mogu razumijeti”, naglašava Ramić.

U Ahmićima je zvjerski ubijeno 116 osoba, 32 žene 11 djece mlađe od 18 godina i tromječna beba.

“Mora da je Bog spavao tog 16. aprila”, kaže nam Bob Stewart bivši britanski oficir koji je prvi ušao u Ahmiće nakon pokolja. Slike koje je zatekao bile su stravične…

Britanski oficir prvi ušao u Ahmiće: Na reveru nosim ljiljan koji sve govori

“Nisam ni bio svjestan da sam u svojim rukama držao glavu bebe. Ispala mi je kada sam shvatio horor koji nas je zatekao. Bilo je strašno. Pomislio sam, to je bio posljednji kontakt ovog tijela sa ljudskim bićem. Beba je bila mlađa od tri mjeseca. Ko god je to uradio, neka trune u paklu”, naglašava oficir Stewart.

Brojne delegacije položile su danas cvijeće, odale počast. Na komemoraciji nevinim žrtvama predsjednica Mehanizma za međunarodne sudove koji je naslijedio Haški tribunal podsjetila je na nepobitnu činjenicu, napad na Ahmiće bio je dio šire vojne kampanje da se ovaj dio BiH etnički očisti od Bošnjaka:

“Za svega nekoliko sati, vojnici, bosanski Hrvati ubili su preko stotinu stanovnika uključujući žene i djecu. Uništili su preko 160 kuća, dvije džamije, pobili stoku. Kako je utvrdio sud, cilj ovoga bilo je širenje terora kako bi se muslimansko stanovništvo spriječilo na povratak. Međunarodni sud zaključio je, to je bio zločin protiv čovječnosti i ratni zločin. Na ime ovog sela i danas zadrhtimo od užasa”, podvukla je Graciela Gatti Santana.

Na komemoraciji su se obratili i domaći političari. Pozvali na zajednički život, ali i izgradnju kulture sjećanja, kako bi se preveniralo zlo. Jedan od njih, član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović poručio: “Trajna je obaveza da govorimo istinu, tražimo pravdu. Želimo graditi zajednički život sa svim dobronamjernim građanima. Naša je stalna odgovornost da prenosimo i čuvamo činjenice o svirepo ubijenima, ali i da osiguramo preživjelim stanovnicima Ahmića dostojanstven život, istinu i pravdu”.

Kako se danas živi u Ahmićima?

A kako se danas živi u Ahmićima, rijetko ko će stati pred kameru. Mnogi su se vratili, obnovili život, no daleko je to od onog kako se nekada živjelo. Morate nas shvatiti, kaže nam kratko Melča Ahmić koja s porodicom živi u ovom selu.

“Dobro se ipak živi, vratili su se ljudi, ima mnogo djece. Što se tiče komšija Hrvata..- Niti oni nas diraju, niti mi njih diramo. Kad prođu pozdravimo se, i to je to”, rekla nam je Melča Ahmić.

Za zločine u Ahmićima presuđeno je pet osoba. Uz ostale, na 25 godina zatvora, Dario Kordić, zapovjednik Herceg Bosne i HVO-a koji je nakon odslužene dvije trećine kazne pušten na slobodu. Ahmići su spomenuti i u presudi ‘Prlić i drugi’.

INDEX: Kordić na današnji dan naredio masakr 116 ljudi, heroj je katolibana

Vasvija Vidović koja je danas dobila i specijalno priznanje za pomoć u procesuiranju odgovornih kao bivši oficir za vezu sa ICTY-ijem upozorava: “Razočaravajuće je za mene da se Tužilaštvo BiH uopšte nije bavilo istragama izvršilaca u ovom predmetu, a ovo je zločin koji je to tražio, baš zbog brutalnosti načina na koji je izvršen.”

Osim Kordića, Miroslav Bralo osuđen je na 20 godina zatvora, zapovjednik postrojbe “Džokeri” Vladimir Šantić osuđen je pred ICTY-em na 18 godina zatvora, a pripadnik HVO-a Drago Josipović na 12 godina zatvora. Pred Sudom Bosne i Hercegovine za zločine u Ahmićima bivši pripadnik HVO-a Paško Ljubičić osuđen je na deset godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!