“Imena u sigurnosnim agencijama medijske spekulacije, imamo balans u brojevima”

Vijesti 13. jan 202312:41 1 komentar
N1

U prostorijama SDP-a u Sarajevu stranke "Osmorke" su u punom kapacitetu imale redovni radni sastanak. Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (Naša Stranka) su za N1 komentarisali formiranje vlasti na državnom nivou, raspodjelu ministarskih pozicija na funkcije državnih agencija i formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Na pitanje da li su poznata sva imena za ministarske pozicije koje se odnose na sigurnosne agencije, Konaković je kazao:

“Nijedno se ime ne zna. Napravili smo prvi draft sa HDZ-om i SNSD-om sinoć  i vratili balans u brojevima. Sada unutar koalicije kreću razgovori. O imenima nema riječi, sve su spekulacije iz medija”, kazao je.

Oko formiranja vlasti u Federaciji BiH, Konaković kaže, s obzirom da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda, da će podržati prijedlog SDA za predsjednika/potpredsjednika FBiH. To će biti Refik Lendo.

“Federacija ima zaplet zbog izmjena Izbornog zakona visokog predstavnika. Osmorka ostaje u punom kapacitetu na tom nivou (na državnom nemaju, NES i SBiH napustile koaliciju na državnom nivou). Očekujemo sastanke sa HDZ-om i tom koalicijom kako bi precizirali detalje kako bi uspostavili vlast. SDA je opredijeljena za blokade, a mi za funkcionisanje i nadam se da će razum prevladati. Ne zagovaram da blokiramo njihov izbor iako su te ruke pokradene i tu apelujem na Tužilaštvo. Formalno je tamo 13 ljudi i legitimni su, i prijedlog koji dođe iz SDA treba podržati i vidjeti da li će oni podržati ovu vladu. Ako on (Lendo) odluči da ovakvu Vladu i Novalića pokuša ostaviti naredni neki period i na njega sručiti odgovornost zastoja u važnim reformskim procesima”, kaže Konaković.

Edin Forto je naglasio da. iako među strankama ima neslaganja i da se stvara slika kako samo žele raspodijeliti ministarske fotelje, Naša stranka želi depolitizirati neke funkcije i tamo imenovati kompetentne ljude.

N1

“Činjenica je da Naša stranka ima puno jakih individua. Organi stranke funkcionišu. Ako postoji stranka koja depolitizira neke funkcije, to je Naša stranka i na tome ćemo insistirati”, kazao je Forto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare