Imenovanje sina Rame Isaka izazavalo pometnju u javnosti: “Isakland” – Holivudski san na bosanski način

Ramo Isak/Instagram

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici imenovala je Rusmira Isaka za novog direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica. Tu ništa ne bi bilo sporno, da Isak nije sin federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka i brat federalnog zastupnika Arnela Isaka. Prema saopštenju iz Vlade Federacije BiH otac Isak kao ministar se izuzeo od glasanja za sina Rusmira na poziciju prvog čovjeka KPZ Zenica kojeg je predložilo federalno ministrastvo pravde.

Nakon imenovanja, javnost o ovoj temi ne prestaje da govori.

Elmedin Konaković, kao lider Naroda i pravde dijela federalne koalicije jedini je prokomentarisao Rusmirovo imenovanje.

“U državi u kojoj predsjednik SDA i njegova supruga mogu normalno funkcionisati, član Predsjedništva SDA i njegova supruga članica Ustavnog suda i niz drugih slučajeva. Ja se trudim, iz moje porodice niko nema zaposlen i unutar NiP-a je drugačije”, rekao je jučer Konaković.

Na društvenim mrežama ne prestaju komentari i burne reakcije na imenovanje ministrovog sina.

Tako je Svetlana Cenić, poznata ekonomska stručnjakinja jednom od korisnika na platformi X nekadašnjem Twitteru odgovorila na objavu imenovanja sa slikom satiričnog portala Šatro.info gdje se navodi da su otac i sinovi Isak najavili kandidaturu za sva tri člana Predsjedništva BiH.

Politolog, novinar i kolumnista Danijal Hadžović na Facebooku navodi da je ovo primjer “svijetle bošnjačke tradicije pokupljene još iz turskog vakta.”

Poznata rediteljka Nejra Latić- Hulusić također nije krila šokiranost imenovanjem ministrovog sina na poziciju direktora KPZ Zenica.

“Bio jedan ministar policije imao dva sina. Jedan mu bio parlametarac, a drugi direktor zatvora na istom administrativnom nivou. Žena mu bila vlasnica zaštitarske agencije i za pare poreznika obezbjeđivala državne rudnike, a rudari nisu imali para. To vrijeme se zvalo Isak te tuži, Isak ti sudi. Kažu da to nije bio sukob interesa. Korupcija i nepotizam su nestali sa danom kada srušismo Kurte, a uzjahaše Murte. To je bilo vrijeme kada su Isaci vladali i vozali se helikopterima kao da ih nikad vidjeli nisu, a kuće bile od čokolade, prozori od marmelade. Priključak Europi bio iza ćoška, a samo su zli vikali. Dobri narod je šutio ko do sada gledajući pod čije će skute.
Samo je zlim novinarima bilo loše. Njih su zvali “lešinari”, napisala je Hulusić.

Reakciju na imenovanje Rusmira Isaka imala je i novinarka Senka Kurt koja kaže da zapravo porodica Isak “živi holivudski san”.

“Rasporedili se na sve strane. Ovo pitanje je bespotrebno. Nije to stvar sukoba interesa nego obraza, morala, malo osjećaja. No, eto da vam javim, ovakvih sam se nagledala. Bili, pa prošli. Bili. Prošli. Ne znam samo imamo li više vremena, snage i živaca da čekamo da budu i prođu. Ali, eto makar neka utjeha”, navela je Kurt.

Također, jedno od glavnih pitanja koje se postavlja jeste: “Ima li Isak još sinova?”

Elma Karišik kao diplomirani politolog i komentatorica na društvenim mrežama koja ima svoj blog, povodom ovog imenovanja kazala je Trojka izdala principe u koje se ranije zaklinjala.

“Dok nisu došli na vlast, postojala je teorijska mogućnosti da Trojka nije kao SDA. Sad vidim o da je sve to isto. S tim da je Trojka obećavala promjene. Bolje da su ostali opozicija”, napisala je ona.

Dragan Bursać je priložio fotografije porodice Isak uz opis “Isakland, jer ste vi to tražili”.

Jedan od korisnika platforme X je, između ostalog, napisao: “Oni za koje sam glasao osuli bi drvlje i kamenje po onima drugim i ovdje glumili moralne vertikale, no sada kako su u vlasti sve pet, sve po zakonu?”

Jedan od korisnika u šaljivom tonu je napisao: “Mačka Rame Isaka zaposlena u KPZ Zenica kao pas čuvar.”

Podsjećamo, ranije su otac i sin Arnel i Ramo Isak u javnost prvo dospjeli kada je Arnel izašao iz NES-a i postao odlućujući glas u imenovanju nove Vlade FBiH u kojoj se našao i njegov otac Ramo kao ministar FMUP-a. Potom je Ramo izazvao nevjericu javnosti čestim objavama vožnje u helikopteru FMUP-a FBiH, a najviše komentara i zgražanja javnosti uslijedilo je kada su otac i sin Isak zajedno u helikopteru otišli na obilježavanje genocida u Srebrenici.

Lični stav: Helikopter, ministar i sin

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad