Inspekcija izvršila nadzor u 50 privatnih ordinacija, zatvoreno sedam

Vijesti 29. dec 202114:21 > 16:37 0 komentara
N1

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u proteklom periodu (novembar i decembar) izvršila je inspekcijski nadzor u privatnim praksama i poliklinikama nakon što je smrtno stradala djevojčica Džena Gadžun poslije operacije u privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić zatražio je pojačan zdravstveno-inspekcijski nadzor u svim privatnim praksama i poliklinikama na području Kantona Sarajevo u kojima se provode hirurški zahvati i druge intervencije u anesteziji.

Prvobitno su nadzori izvršeni u Privatnoj oftamološkoj ordinaciji „Dr. Halimić“, Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola, prim. dr. Suad Rožajac, kao i privatnoj ordinaciji „Bejtović“ gdje su uočene nepravilnosti.

Zdravstvena inspekcija je vršila inspekcijski nadzor, te je kontrolisana usklađenost prostora, opreme, kadra i vođenja evidencija sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite. Također je kontrolisana usklađenost obavljanja zdravstvene djelatnosti sa odobrenim djelatnostima rješenjem nadležnog ministarstva zdravstva.

Iz inspekcije navode da se nadzori obavljaju i na zahtjev drugih organa i građana, odnosno pacijenata.

Na mjesečnom nivou dva zdravstvene inspektora zaprime oko 40 zahtjeva za inspekcijski nadzor, a nakon novog zahtjeva Ministarstva zdravstva izvršen je nadzor u 50 privatnih subjekata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!