Inspekcija odbila zahtjev advokatskog tima Sebije, advokat Oruč se oglasio za N1

Vijesti 05. aug 202319:15 0 komentara
N1

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo odbila je zahtjev advokatskog tima direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, kojim se tražilo poništavanje rješenja kojim je ona ostala bez titute doktora nauka.

Ovu informaciju za portal N1 potvrdila je glasnogovrnica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Vildana Brdarić.

“Dobila sam tu informaciju i iskomunicirala sam sa postupajućom inspektoricom, kao i direktorom. Mogu samo da potvrdim da je to tačno”, rekla je za N1.

Naime, kako se navodi inspekcija smatra da nema elemenata po kojima bi djelovali u predmetu sticanja diplome doktora nauka Sebije Izetbegović.

No, iz advokatskog tima Sebije Izetbegović imaju drugu priču. Naime, kako tvrde za naš portal nije tačna informacija da je inspekcija odbila zahtjev kojim se traži poništenje rješenja o poništenju doktorske diplome.

“Inspekcija o istom nije odlučivala. Zbog potpunog i tačnog informisanja javnosti bitno je naglasiti da je naš zahtjev primarno bio usmjeren na inspekcijski nadzor u vezi sa nezakonitom odlukom o poništenju doktorske diplome, a dodatni zahtjev na ponavljanje inspekcijskog nadzora u vezi sa magistarskom diplomom. Postupajuća inspektorica je dostavila zaključak kojim je odbacija zahtjev za obnovu inspekcijskog nadzora u postupka poništenja magistarske diplome. O našem zahtjevu za provođenje inspekcijskog nadzora vezano za rješenje o poništenju doktorata, inspekcija se uopšte nije očitovala”, kazao nam je Esad Oruč, advokat Sebije Izetbegović.

Potom je dodao:

“Ono što primjećujemo jeste da postupajuća inspektorica svojim dopisom ustvari posrednim putem priznaje da ne smije (iz nekog razloga) ponoviti inspekcijski nadzor. Naime, u dopisu se priznaje da Medicinski fakultet, kao i Univerzitet u Sarajevu, ne posjeduju nastavni plan i program magistarskog studija iz navedenog perioda. Posebno je zabrinjavajuće što inspektorat priznaje da su cjelokupan proces poništenja magistarske diplome proveli na osnovu nastavnog plana i programa, koji su pronašli u monografiji grupe autora. Ovo priznanje inspekcije smatramo jako bitnim dokazom u daljem postupku pred sudom”.

Između ostalog, naveo je kako je kako on navodi sramotno da ovaj slučaj inspekcija postupa na osnovu anonimnih prijava.

“Što se tiče drugog dijela našeg zahtjeva prema inspekciji, a koji se odnosi na zahtjev da inspekcija izvrši nadzor i provjeri zakonitost odluke rješenja kojim je Rektor Univerziteta u Sarajevu izvršio nezakonito poništenje doktorske diplome. O navedenom zahtjevu inspekcija “šuti” i ne poduzima bilo kakave aktivnosti, iako je Sud utvrdio da je navedeno rješenje doneseno uz kršenje sudske odluke i na osnovu rješenja inspekcije koje nije bilo konačno i izvršno. Napominjeno da je ovo bio naš primarni zahtjev. Sramotno je da u slučaju Sebije Izetbegović inspekcija postupa na osnovu anonimnih prijava, na osnovu kojih nalaze poništenje diploma, a u slučaju prijava, koje su imenovane i obrazložene, iz određenih razloga ne smije postupiti”, kazao je Oruč, te dodao:

“Identična stvar je i sa odlukom Upravnog odbora Univerziteta kojom se odlučivalo o žalbi na rješenje o otkazu ugovora o radu prof Izetbegović. Mi smo o istoj saznali putem medija i istu do danas nismo komentarisali, jer istu nismo zaprimili. Istu nismo komentarisali jer nismo sigurni u istinitost navoda da Upravni odbor našu žalbu “nije prihvatio, ali nije ni odbio”. Ovakvo postupanje Upravnog odbora (ukoliko je tacno) je nešto novo u pravnoj praksi, takvo nešto ne postoji!Zanimljivost ovog slucaja je u tome što je cjelokupan proces započeo na osnovu “anonimnih” prijava, da je Univerzitet u Sarajevu u predmetu prof Izetbegović, po principu prijekog suda, donio 6 odluka bez prava žalbe! Jedina odluka na koju je postojalo pravo žalbe, žalba na istu nije ni prihvaćena ni odbijena? Posljednja postupanja inspekcije i upravnog odbora Univerziteta potvrđuju da ovaj predmet već odavno nema pravnu dimenziju”, smatra advokatski tim Sebije Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!