Inspekcija u KS kontroliše učesnike u saobraćaju zbog zagađenja

Vijesti 07. jan 202310:33 0 komentara
N1

Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) je, shodno Naredbi o proglašenju epizode "upozorenje" u Kantonu Sarajevo od 3. januara 2023. godine, intenzivirala aktivnosti i nadzore nadležnih inspekcija u vezi s provođenjem mjera iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Saobraćajna i cestovna inspekcija kontrolišu zabranu saobraćaja za teretna vozila glavnom gradskom longitudinalnom saobraćajnicom, te vrše kontrolu zabrane kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO 2 i manju.

Inspekcija zaštite okoliša kontroliše pojavne oblike zagađenja zraka na području kantona, te vrši kontrolu poštivanja mjera smanjenja temperature u prostorijama koje se zagrijavaju za minimalno tri stepena za sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja.

KUIP u saradnji sa federalnom i općinskim urbanističko-građevinskim inspekcijama prati stanje na terenu za zabranu izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru.

U tom smislu nadležne općinske inspekcije svakodnevno obilaze teren i aktivna gradilišta, te upozoravaju izvođače radova na obavezu poštivanja ove mjere, a u slučaju utvrđenih nepravilnosti ovlaštene su za poduzimanje i drugih zakonom predviđenih mjera, uključujući i pokretanje prekršajnog postupka, odnosno izdavanje prekršajnog naloga.

Za nepoštivanje navedene mjere predviđena je novčana kazna u iznosu 1.000 KM do 5.000 KM za pravno lice odnosno 500 KM do 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu. Za fizička lica kazna iznosi 500 KM do 1000 KM.

Iz KUIP-a su pozvali sve građane Kantona Sarajevo da uočene nepravilnosti ili nepoštivanje mjera koje čine obveznici primjene Plana prijave kantonalnoj inspekciji telefonski ili mailom na poznate brojeve i adrese.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!