Inspektor FUP-a o lažnim dojavama o bombama: To uglavnom čine maloljetnici, radi se na povećanju sankcija njima i roditeljima

Vijesti 12. okt 202421:53 0 komentara
N1

U Sarajevu su u proteklom periodu bile aktuelne dojave o bombama koje su se svaki put ispostavile da su lažne. Škole, tržni centri, političke institucije, vojni objekti i aerodromi svaki put su evakuisani jer su na njihove adrese stizali prijeteći mailovi. Saša Petrović, šef Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije (FUP) komentarisao je ovaj slučaj.

Petrović je gostujući u emisiji na TVSA rekao prije svega da se po protokolu svaka dojava mora provjeriti budući da svaka od njih ima obilježje terorizma. S tim u vezi, naglasio je da je takvu kvalifikaciju teže dati kada su izvršitelji maloljetnici.

“Policijske agencije obavljaju ispitivanja i u ovakvim slučajevima je uglavnom riječ o maloljetnim osobama. Kada su upitanju maloljetnici mi ne smijemo ništa. Većinom su maloljetnici, bilo je tu dojava zbog ocjena u školi, kontrolnih testova itd. Ono što moram reći i MUP KS, i FUP i ostale agencije, svi moraju po protokolu postupati. Mogu reći da nam je opterećenje, a na kraju kad se sve to dokumentuje, kad ta lica budu tamo gdje treba da budu, vidjet ćemo kako će Tužilaštvo, Sud reagovati odnosno, sankcionisati te osobe, njihove roditelje itd. Podnose se inicijative u unaprijeđenju krivičnog zakona izmjena određenih gdje bi se sankcije povećale i roditeljima i djeci. Uglavnom ide u dobrom smjeru”, naveo je Petrović.

Završen KDZ pregled: Dojave o bombama u tri sarajevske škole bile lažne

Petrović je zatim spomenuo i podatak da su iz BiH dojavljivane bombe u Hrvatskoj te da se radi na provjeri i rasvjetljavanju i takvih slučajeva.

S obzirom na to da su prethodnog perioda osim u školama bombe dojavljene i na aerodromu u Sarajevu pa kasnije tog dana i na letu iz Memmingena za Sarajevo, Petrović je prokomentarisao prijeteći mail putem kojeg je dojava stigla.

“Korišteni su e-mail servisi iz inostranstva. To mogu biti metode kibernetičkog ratovanja iz neke treće zemlje, a s interesom da se blokira aerodrom”, dodao je.

FUP je prethodnih dana uspio i identifikovati neke od osoba koje su dojavljivale bombe.

Identifikovano još jedno lice koje je upućivalo dojave o bombama u Sarajevu

“Ja mogu reći FUP, MUP KS, MUP TK, MUP ZDK, to su kantoni u kojima su zaprimane dojave, stvarno je obučen prethodnim iskustvima prethodnih godina što se dešavalo, urađeno je kvalitetno svako iz svog dijela nadležnosti. Jedno po jedno lice dolazi kod nas na razgovor i još očekujemo druge. Mi smo zaprimili zahtjeve za asistenciju od drugih agencija, radi se dan-noć da svako lice bude identifikovano i odgovara za svoja krivična djela”, poručio je, između ostalog, Petrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!