Instalacija i ruže za ubijenu prijedorsku djecu, koja i na ovogodišnji Dan bijelih traka nemaju spomenik

Vijesti 24. maj 202412:02 1 komentar
Foto: Jer me se tiče

S bijelom trakom oko ruke, i ove godine će u Prijedoru 31. maja biti obilježen Dan bijelih traka, kojim organizatori podsjećaju na nepostojanje spomenika ubijenoj djecu ovog grada, ali i drugim žrtvama i građanima nesrpske nacionalnosti koji su 1992. morali sebe, svoje kuće i stanove označiti bijelim zastavama.

Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je u petak, 31. maja, u 11:00 sati u Starom gradu, u ulici Ahmeta Babića, na mjestu gdje bi, prema njima, trebao biti spomenik za 102 ubijene prijedorske djece. Za sat vremena kasnije je predviđen dolazak učesnika na glavni prijedorski trg, gdje će biti centralni događaj i polaganje 102 ruže sa imenima ubijene djece.

“Lokalne vlasti u Prijedoru, predvođene gradonačelnikom Slobodanom Javorom, ignorišu i odbijaju svaki pokušaj inicijative roditelja ubijene djece da se nastave pregovori o spomeniku za ubijenu djecu. Na taj način su zaustavili sav ostvareni napredak koji je postignut s ranijim predstavnicima lokalne vlasti”, navodi se u saopćenju.

Iz inicijative “Jer me se tiče” kažu kako se uprava grada oglušila i na zahtjeve koji su dolazili od predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, od međunarodnih zvaničnika u BiH, komesara za ljudska prava Vijeća Evrope, te mnogobrojnih boraca za ljudska prava u zemlji i svijetu, od kojih su roditelji ubijene djece dobili podršku.

“Građanska inicijativa ‘Jer me se tiče’ će i dalje podržavati roditelje ubijene djece u njihovom ispravnom zahtjevu da dobiju spomenik sa imenima 102 prijedorske djece u centru grada. Jedina relevantna adresa za sva pitanja u vezi sa ovogodišnjim obilježavanjem Dana bijelih traka je kabinet gradonačelnika Prijedora, jer od njega zavisi hoće li se naš prvi postavljeni cilj – izgradnja spomenika za ubijenu djecu Prijedora – ostvariti”, navodi se u saopćenju.

Detektor je ranije pisao kako je inicijativa za izgradnju spomenika pokrenuta krajem 2012, ali su vlasti u Prijedoru godinama odugovlačile. Vahida Duratović, koja je izgubila sina Halida, koji je imao 15 godina, tada je rekla kako su porodice iscrpljene i da nemaju snage za borbu, ali da bi spomenik ukazao na to što se desilo, kao i da ga je potrebno napraviti što prije, “dok je živo ovo još malo ljudi”.

“Ja sam izgubila dijete od 15 godina, nije bilo punoljetno, nije ništa znalo, išlo u školu. Puno bi mi značilo dok sam živa. To se ne može opisati”, rekla je tada Duratović.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece, na prošlogodišnjem obilježavanju, koje su pratili novinari Detektora, podsjetio je da od 2014. čekaju odluku gradskih vlasti o izgradnji spomenika. Pojasnio je kako su se od tada promijenile četiri vlasti, ali da od njih nikada nisu dobili pozitivan odgovor, dok na upite novinara iz Grada također nisu nikad odgovorili.

Haški tribunal je u najmanje dvije pravosnažne presude utvrdio da je nesrpsko stanovništvo Prijedora bilo primorano da “u znak lojalnosti srpskim vlastima” izvjesi bijele plahte pred svojim kućama i nosi bijele marame na ruci.

“Bošnjaci su pozvani da predaju oružje i identifikuju se tako što će nositi bijelu traku na rukavima i na prozorima svojih domova izvjesiti bijele plahte u znak predaje”, navodi se u presudi u predmetu protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina, kao i u presudi Milomiru Stakiću.

Tribunal je u presudama utvrdio da je više hiljada ljudi ubijeno tokom rata u Prijedoru, kao i da su kroz logore prošle hiljade Bošnjaka i Hrvata. Za ove zločine Tribunal je osudio ukupno 18 osoba na 276 godina zatvora, a u Sudu BiH je izrečeno više od 350 godina zatvora za zločine u Prijedoru.

Dio ovogodišnjeg obilježavanja će biti i umjetnička instalacija Anite Karabašić “Nema Nikog Da Ga Bere”, posvećena ubijenoj prijedorskoj djeci.

Iz inicijative “Jer me se tiče” pozivaju medije koji će pratiti obilježavanje da “ne daju prostora političarima i predstavnicima različitih institucija, organizacija i religijskih zajednica koji taj dan žele iskoristiti za vlastitu promociju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare