Instant mjere ih neće zaustaviti u odlasku: Kakva strategija za mlade je na pomolu u FBiH?

VIDEO 01. aug 202421:52 0 komentara
Ilustracija

Nakon skoro 30 godina, vlasti na svim razinama pokušavaju popraviti položaj mladih i zaustaviti trend napuštanja BiH. Pri kraju je izrada Strategije za mlade u Federaciji, a očekivanja su visoka. Ipak, za zaustavljanje odlaska mladih potreban je plan i ozbiljan višegodišnji rad.

Iako prema posljednjem popisu stanovništva u BiH živi preko 770 hiljada mladih, konstantno svjedočimo napuštanju Bosne i Hercegovine. Podaci Insituta za razvoj mladih KULT kažu da i sada o napuštanju države razmišlja njih više od 50%.

Faris Smajić nije jedan od njih. Ostaje u BiH studirati i raditi kao aktivista, no smatra da vlast treba uložiti više truda.

”Moje iskreno mišljenje je da su mladi itekako zapostavljeni. Smatram da vlasti trebaju itekako vjetar u leđa svim mladima koji su odlučili da se bave bilo kojom vrstom aktivizma i zaista se treba osigurati sigurna budućnost

korak po korak, ali da ona bude sigurna i zagarantovana kako bi mladi ostali u Bosni i Hercegovini”, govori nam ovaj aktivista.

”Mlade ljude koji su već odlučili da napuste Bosnu i Hercegovinu ne možemo zaustaviti nekim instant mjerama. Ono što je vrlo važno jeste da u narednim godinama gradimo sistem koji će mladim ljudima omogućiti i kvalitetno obrazovanje i veće prilike na tržištu rada i bolje socijalne usluge, bolje stambene politike”, dodaje Jasmina Banjalučkić iz Instituta za razvoj mladih ‘Kult’.

Upravo zato, po prvi put u BiH radi se na Strategiji za mlade. Iako po inicijativi Ministarstva za kulturu i sport, najvećim dijelom učešća u izradi uzeli su mladi. Radna verzija teksta je finalizirana, a do novembra očekuju svečano predstavljanje.

Priču donosi Mirna Ždralović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!