Interpol potjernica za bivšim komandantom u Armiji RBiH Sakibom Mahmuljinom

Vijesti 28. nov 202215:513 komentara
Izvor: Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Sakibom Mahmuljinom, koji je osuđen na osam godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Vozuće i Zavidovića u srednjoj Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Potjernica je raspisana, jer se Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH, 23. novembra nije odazvao pozivu za uručenje akta kojim se upućuje na izdržavanje kazne zatvora.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH za RSE je rečeno da Nacionalnom centralnom birou Interpola Sarajevo do sada nije dostavljen zahtjev za raspisivanje potjernice.

Sud Bosne i Hercegovine je donio pravosnažnu presudu protiv Sakiba Mahmuljina nakon ponovljenog sudskog postupka koje je počelo 7. decembra prošle godine.

Prvostepena presuda je ukinuta početkom novembra 2021.godine nakon odluke Žalbenog vijeća Suda BiH. U prvostepenenoj presudi je bio osuđen na deset godina zatvora.

Optužnica je teretila Sakiba Mahmuljina da nije ništa preduzeo kako bi spriječio ratne zločine koje su pripadnici odreda “El Mudžahidin” počinili nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na širem području Zavidovića i Vozuće.

Pripadnici tog odreda, oktobra 1995. ubili su oko 50 ratnih zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u okolini Vozuće i Zavidovića, u centralnom dijelu BiH. Djelovali su u okviru Trećeg korpusa, a Sakib Mahmuljin im je bio nadređeni.

U optužnici se navodi i da je Mahmuljin “imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina.”

Mahmuljin se teretio da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Za zločine koje je počinio odred “El Mudžahidin” sudilo se i nekadašnjem glavnom komandantu Armije BiH Rasimu Deliću u Haškom tribunalu, ali je on oslobođen optužbi, jer Pretresno vijeće nije moglo zaključiti van razumne sumnje da je Delić imao razloga da zna da će ti zločini biti počinjeni ili da su već počinjeni, piše RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar