“Inzko skinuo hipoteku genocida s vrata časnijem dijelu srpskog naroda”

Vijesti 23. jul 202112:29 > 12:31 2 komentara
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović (FENA)

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenat BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović čestitao je visokom predstavniku Valentinu Inzku na odluci da nametne odredbe Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

“To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mjestu, porodica žrtava genocida. Ovom odlukom Visoki predstavnik je pomogao građanima Bosne i Hercegovine, učvrstio je autoritet svog nasljednika, skinuo je hipoteku genocida sa vrata časnijem dijelu srpskog naroda, i sa dignitetom zavšio svoj mandat u BiH”, poručio je Izetbegović.

Podsjetimo, Valentin Inzko, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta”, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (2)

Vidi sve komentare