Irfan Čengić za N1: Imam spreman plan i program za Općinu Stari Grad

Vijesti 26. jul 202314:14 0 komentara
Irfan Čengić (F.Z./N1)

Na održanom referendumu Ibrahim Hadžibajrić je smijenjen sa pozicije načelnika Općine Stari Grad na kojoj je bio od 2008. godine. Od ukupno 46 biračkih mjesta, "za" je glasalo 77,61 posto birača, a "protiv" je bilo 21,68 posto birača stoga se referendum smatra uspjelim.

Podsjetimo, Hadžibajrić je uhapšen devetog maja. Tužilaštvo Kantona Sarajevo njega i sekretarku Općine Almu Destanović tereti za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

SDP-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Irfan Čengić u intervju za portal N1 iskreno je govorio o tome hoće li se kandidovati na poziciju načelnika Općine Stari Grad, ali i ima li podršku Nermina Nikšića.

Građani smijenili Hadžibajrića sa čela Starog Grada: Nevjerovatno mala izlaznost

Ibrahimu Hadžibajriću produžen pritvor za još dva mjeseca

Između ostalog, osvrnuo se i na trenutna aktuelna politička dešavanja.

Na samom početku bih se osvrnula na referendum u Općini Stari Grad. Građani su izglasali smjenu Ibrahima Hadžibajrića. Kako komentirate malu izlasnost i je li ovo bilo očekivano? Koji je razlog male izlasnosti?

Izlaznost je za mene apsolutno očekivana, prema našim internim prognozama u stranci očekivali smo između 4.000 i 6.000 glasača da će izaći na referendum. Kao što očekujem sada da će izlaznost na prijevremene izbore biti oko 35 posto. Previše imam izbornih ciklusa iza sebe da bi 23. jula očekivao veliku izlaznost.

F.Z. / N1

Možemo li stati u kraj špekulacijama, hoćete li se kandidirati za načelnika?

Kao što sam i ranije govorio ja sam političar koji ide po propisima i korak po korak. Razumijem interesovanje medija jer se već sedmicama o meni priča kao najozbiljnijem kandidatu, ali o tome ćemo detaljnije pričati tek nakon odluke vijeća i CIK-a te dogovora sa strankama.

Imate li podršku SDP-a? Konkretno imate li podršku Nermina Nikšića?

Ja sam neko ko se uvijek drži Statuta i Programa SDP-a i nikada ne odstupam od njega. Općinske organizacije biraju kandidate za lokalne izbore. SDP Stari Grad je uvijek stajao iza mene pa i sada činjenica da je to jedno od nekoliko organizacija SDP-a u cijeloj BiH koja je pobjedila na izborima za kantonalnu skupštinu te u kojoj je Denis Bećirović pobjedio i 2018. i 2022. dovoljno govori o ozbiljnosti te organizacije. I sam predsjednik Nikšić je u intervju kod Senada Hadžifejzovića rekao da će poštovati odluku lokalne organizacije.

Jeste li razgovarali sa njim? Šta Vam je rekao?

Ne.

Puno se špekuliše o Vašem trenutnom odnosu sa rukovodstvom SDP-a. Bilo je dosta trzavica? Kako sada iz ove perspektive gledate na ovaj odnos?

Imam 31 godinu, a 14-u godinu sam član SDP-a od čega 11 godinu sam već izabrani dužnosnik kojeg su birali glasači SDP-a od vijeća, skupštine do parlamenta. Zanima me isključivo Statut i Program SDP-a koje uvijek zastupam. Odnos je vrlo javan i transparentan sa obje strane. I transparentno je ono šta mislimo o procesima, tako da nemam šta dodati.

Da li ste ikada razmišljali o promjeni partije?

Ne, nisam razmišljao o promjeni partije jer povjerenje koje mi glasači SDP-a daju je ogromno. Odnosno, imam najveći broj glasova od svih zastupnika, delegata i ministara na nivou Federacije BiH tako da ne vidim razlog zašto bih napuštao te ljude. Ja se bavim predstavničkom demokratijom, a ne stranačkim aktivnostima.

Šta mislite šta najviše treba korigirati na području Općine Stari Grad? Od čega biste Vi recimo krenuli?

Svakako da već imam spreman plan i program jer oni koji me poznaju znaju da tako pristupam radu. Biće tu mnogo stvari koje će trebati promjeniti ali i mnogo dobrih koje treba nastaviti i koje smo zajedno radili sa bivšim načelnikom na šta se ponosimo. Ne počinje svijet od bilo koga niti završava sa bilo kim.

Ukoliko budem ja kandidat mogu očekivati osobu koja će od prvog dana znati raditi taj posao i neće joj biti potrebno uhodavanje na toj poziciji jer nema vremena za to. Osobu koja će svoj život posvetiti tome 24 sata dnevno 7 dana u sedmici. Okupiti vijećnike i tim ljudi koji će raditi u interesu ljudi.

A o konkretnom Programu ćemo razgovarati kada dođe vrijeme za to.

Ono što je neophodno hitno uskladiti sve nezakonite odluke sa zakonom, a zbog tih odluka su i potvrđene optužnice između ostalog. Uraditi rebalans budžeta i novi budžet kako bi se radilo na realizaciji kapitalnih projekata, a paralelno se posvetiti obećanjima iz programa.

Ne mogu da se ne osvrnemo i na neka politička dešavanja u BiH. Kako gledate na trenutni rad koalicije na državnom nivou. U posljednje vrijeme mnogi komentarišu da Trojka “popušta” Dodiku? Kako Vi vidite cijelu ovu priču?

Ja sam zastupnik u Kantonu Sarajevo i delegat u Parlamentu FBiH i fokusiran sam na ta dva niovoa tako da ne pratim toliko detaljno državni nivo koliko entitetski i kantonalni. Opće ocjene mogu davati zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH koji su dali svoju podršku ovakvoj vlasti, ja mogu govoriti o konkretnim slučajevima i aktivnostima.

Ono čime sam zadovoljan na državnom nivou jeste rad člana Predsjedništva Denisa Bećirovića koji tu poziciju obavlja državnički u okviru svojih nadležnosti i tu sigurno nema nikakvog popuštanja bilo kome na štetu države Bosne i Hercegovine.

Kako gledate na rad Skupštine Kantona Sarajevo? I tu se krenule trzavice?

Sve dok ne realizujemo moju usvojenu inicijativu za novi poslovnik rad će biti usporen mada puno bolji nego Parlamenta Federacije BiH. Volio bih da imamo više zakona na dnevnom redu koje razmatramo, jer mi smo ipak zakonodavni dom, a trenutno puno je više priče o drugim stvarima koje su često izvan dnevnog reda, a ne zakonima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!