Isak negirao navode vezane za mandat direktora FUP-a: Dušebrižnici prezentuju neistinu

Vijesti 24. jul 202413:40 1 komentar
N1

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak danas je u obraćanju medijima negirao navode prema kojima se izmjenama Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH omogućava penzioniranim osobama da konkurišu za poziciju direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije.

Pojasnio je kako se radi o uvođenju pravila koje je već prisutno u agencijama koje se bave sličnom djelatnošću, u SIPA-i, OSA-i, Graničnoj policiji BiH, a prema kojem će se osobi koja već obnaša dužnost biti omogućeno da na njoj ostane do kraja mandata.

Stoji decidno, lice koje je tri i po godine na poziciji glavnog inspektora može konkurisati za poziciju direktora i zamjenika direktora FUP-a, već je u par kantona identično, s tim da je sada takva situacija dasva lica koja ispunjavaju uslove za direktora i zamjenika direktora, za tri godine stiču uslove za penziju, i da ne bi primali novog kandidata, njemu se omogućava par mjeseci ili godina, da može ostati do kraja mandata”, pojasnio je Isak.

Ponovio je kako penzioneri ne mogu da konkurišu na poziciju te da su “dušebrižnici pokušali prezentovati neistinu”.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na sjednici prošle sedmice na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH utvrdila prijedloge zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH i Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH. Oba prijedloga zakona upućena su u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Prema predloženim izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, brišu se odredbe koje se odnose na to da u vrijeme raspisivanja javnog konkursa i trajanja mandata kandidat za direktora i zamjenika direktora FUP-a ne ispunjava uslove za penziju.

Vlada FBiH u nekoliko navrata je produžavala v.d. mandat direktora zbog specifične situacije u kojoj FUP već godinama nema direktora a od prošle godine ni zamjenika direktora koji je rukovodio FUP-om. Zbog nepostojanja Nezavisnog odbora od 2022., ne postoji mogućnost raspisivanja konkursa za ove dvije pozicije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare