Isak: Predložit ću da se Vahidinu Munjiću na čelu FUP-a produži mandat

Vijesti 15. maj 202412:14 0 komentara
N1/F.Z.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine do kraja maja bi trebala razmatrati pitanje direktorske pozicije u Federalnoj upravi policije, potvrdio je za Faktor Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova.

– Da, Federalna vlada treba razmatrati to pitanje i imenovati direktora FUP-a, tačnije produžiti mandat sadašnjem vršiocu dužnosti Vahidinu Munjiću. Dakle, predložit ću produženje njegovog mandata – rekao je Isak.

Da bi se izabrao novi direktor Federalne uprave policije, potrebno je provesti proceduru koja podrazumijeva da Parlament Federacije Bosne i Hercegovine formira nezavisni odbor koji bi raspisao konkurs, obavio razgovore i ocijenio najbolje kandidate, a potom listu dostavio Federalnoj vladi.

– Ja sam se odmah obratio i Parlamentu sa zahtjevom da se u što skorijem vremenu imenuje Nezavisni odbor da bi se išlo sa raspisivanjem konkursa i da se ide u redovnu proceduru izbora direktora. Nadam se da ćemo u što skorije vrijeme i dobiti direktora FUP-a – kazao je 3. maja 2023. godine za Faktor Isak.

Ova procedura do danas nije provedena.

Federalnom upravom policije od 8. do 17. maja 2023. godine niko nije rukovodio jer je tadašnji vršilac dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman napustio poziciju.

Na insistiranje novoizabranog federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka 17. maja sazvana je hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj je Munjić imenovan na poziciju rukovodioca FUP-a. Trebao je na to poziciji ostati tri mjeseca do izbora direktora, ali to nikada nije završeno.

Posljednji direktor FUP-a bio je Dragan Lukač koji je otišao u penziju 2019. godine.

Ističu kako niko nije iznad zakona

Vahidin Munjić u aprilu je bio jedan od uhapšenih u akciji “Black Tie 2”. Njega je Tužilaštvo teretilo da je kao šef unutrašnje kontrole FUP-a propustio izvršiti službene dužnosti s obzirom na to da su pripadnici Federalne uprave policije bili angažirani kao fizičko osiguranje Edinu Gačaninu koji slovi za jednog on najvećih narkobosova u svijetu.
Munjić je potom pušten na slobodu. Optužnica u ovom slučaju nije podignuta.

Podjećamo, u vezi ovog slučaja oglasila se ambasada SAD-a u BiH.

“Šokantno je da ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokih dužnosnika Uprave policije FBiH koji su uhahšeni, terete se i pod istragom su za teška kaznena djela. Ovi policijski službenici imaju pravo na svoj dan na sudu kako bi se obranili od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje. Niko nije iznad zakona”, naveli su tada u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!