Isak za N1: Nema djela kojeg nismo riješili u posljednje dvije godine, FUP je najjača agencija u Evropi

Vijesti 24. okt 202417:48 0 komentara

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak danas je za N1 govorio o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u BiH. Kako je kazao Isak, sve države u svijetu imaju problema sa oružjem i pucnjavama te da je BiH jedna od najsigurnijih država u Evropi. Dodao je da su neke stvari na nivou zakonske regulative pokrenute u protekle dvije godine, a u prethodnih 30 se ništa nije radilo.

Nova pucnjava u školi u Sarajevu?

Kao što ste i rekli, u zadnje vrijeme se dešava, vidjeli ste dojave za bombe po školama, poduzeli smo sve i lica su lišena slobode. Dobro je pitanje kako jedna maloljetna osoba dođe u posjed oružja? Ne znamo dok se istraga ne završi, mislim da će kantonalna policija svoj dio posla odraditi profesionalno. Mene uvijek pitaju šta je preventiva kada se dešavaju ovakve stvari? Mi imamo zakon o posjedovanju i nošenju oružja, ja koliko vidim taj zakon građani ne primjenjuju. Oružje se ne bi smjelo nigdje držati osim u sefu. Teškop je bilo šta komentarisati jer ne znamo kako je ovo oružje obezbijeđeno“, kazao je Isak.

Ističe da je uglavnom nadležnost na kantonima.

“Što se tiče nezakonitog oružja, zakon je jasan – to je krivično djelo. Protiv lica koja nezakonito posjeduju oružje se pokreće istraga i postupak. Sada se postavlja pitanje, da li kantonalni MUP-ovi vrše kontrolu. Postoje stepenice, to je neka niža razina vlasti. Nadležnost je na kantonima, kantoni imaju svoje zakone. Mi radimo na izradi jedinstvenog zakona na nivou FBiH da se ovakve stvari spriječe. To je pokrenuto tek sada”.

“Da ne radi sistem, sve bi bilo mnogo gore”

Isak smatra da sistem treba unaprijediti, te da bi sve bilo mnogo gore u slučaju da sistem ne radi nikako.

Sistem da ne radi kako trenutno radi, sve bi bilo mnogo gore. Koliko imamo oružja koje je ostalo poslije rata? Od momenta kada sam sjeo na poziciju ministra, pokrenuo sam zahtjeve o ponovnom pokretanju akcija kao “Žetva”, da se oduzme oružje koje nije stečeno zakonski. Tražili smo reviziju, mi smo prepoznali kao jedan problem posjedovanje i regularnog oružja kod građana“.

Prvi put je sada urađeno nešto bitno. Vi dobro znate da građani imaju ljekarski kanton u domovima zdravlja. I šta se desi? On vadi ljekarsko u nekoj instituciji i oni mu daju procjenu da je dobro. Mi smo pokrenuli da se povuče i njegov ljekarski karton i utvrdi da li je kao osoba imao poteškoća i problema“, kazao je Isak.

Dosta stvari je pokrenuto u zadnje dvije godine, jer se proteklih 30 nije radilo, kazao je Isak.

“Sve ono što smo pokrenuli u zadnje dvije godine je prebrzo, jer se proteklih 30 godina nije radilo. Neke stvari su stavljane pod tepih. Ja javno govorim šta treba promijeniti. U ove dvije godine kako sam ministar, prvi put je urađena saradnja između kantona. Oduzeto je 70 kilograma droge, oružje u Mostaru, u Tuzli. Mi radimo, ali ne možemo svakom građanu ući u kuću i vidjeti da li posjeduje oružje. Zato tražimo od kantonalnih MUP-ova da urade svoj posao”.

N1

“U 90 posto slučajeva gdje je počinjeno krivično djelo radi se o neregularnom oružju. 98 ili 99 posto je neregularno oružje”, kazao je Isak.

Na pitanje o tome kako se osjećaju građani kada je riječ o sigurnosti, Isak ističe:

Da li se osjećamo sigurno u EU, ako uzmemo sve šta se dešavalo u državama EU i BiH koja je izašla iz rata, BiH je trenutno najsigurnija država u Evropi. Oružje i problemi se dešavaju svugdje u svijetu“, kazao je i dodao:

“Ovo što se dešava u BiH nije normalno i radimo na tome da se popravi, ali to se dešava svugdje u svijetu. Hoćemo li preventivno djelovati? Ja javno govorim da Sudovi i tužilaštva treba da rade svoj posao”.

“Policija – Tužilaštvo – Sud”

Isak ističe da je bitno da je uvezan trougao na relaciji policija – Tužilaštvo – Sud.

“Moramo imati uvezan trougao; policija, Tužilaštvo, Sud. Pozivao sam Sud da izriče maksimalne kazne, Tužilaštvo da ne pravi nagodbe sa kriminalcima. Nema bolje preventive nego kada licu izreknete maksimalnu kaznu. Onaj ko bi došao u iskušenje da ponovi isto djelo, to više neće uraditi”.

Lice kada dojavi da se bomba nalazi u određenom objektu. Sve dojave koje su bile na prostoru BiH, gdje je bio uključen FUP i OSA, sve i jedno djelo smo otkrili. Svako djelo koje je prijavljeno. Mi smo sva lica identifikovali i predali u nadležnost Tužilaštva“, kazao je Isak.

“Naravno da uvijek treba nove opreme i novih sredstava, predvidjeli smo i sredstva za borbu protiv sajber kriminala. Dobili smo i dosta opreme od partnera Amerikanaca za borbu protiv sajber kriminala. Imamo sve što je potrebno da lica identifikujemo i lišimo slobode. Nema djela koje u zadnje dvije godine nismo riješili”, dodao je Isak i poručio:

“Svako lice koje počini bilo kakvo krivično djelo će biti uhapšeno i predato u Tužilaštvo. Šta će Tužilaštvo dalje uraditi, ja ne znam”.

Isak je još poručio da je FUP najkvalitetnija agencija u Evropi.

“FUP je trenutno najkvalitetnija agencija u Evropi, rezultati su im priznati u Evropi. Svi daju maksimalne pohvale ovim ljudima”.

Kada je riječ o nedavnom okršaju navijača u Mostaru i reakciji policije, Isak navodi:

Ja bih ostavio značku i pištolj da sam bilo ko od onih policajaca koje sam vidio na snimku. Ne mislim to za svu policiju, nego za pojedine. Imaju kapacitete, moglo se uraditi da se to ne desi. Imam osjećaj da je nekom bio cilj da se nešto takvo desi da bi sutra mogao prstom pokazivati“.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!