Ismet Ovčina: Zatvaranje NUB-a je gest iz očaja!

Vijesti 22. jul 202413:04 > 13:13 0 komentara
N1

Radnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH) najavili su za 25. august zatvaranje te institucije kulture ako hitno ne budu poduzeti konkretni i odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja. O problemu finansiranja razgovarali smo sa ministricom za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adnom Mesihović, i Ismetom Ovčinom, direktorom NUB-a.

Mesihović je govorila o dodijeljenih 220.000 KM NUBu.

“Kad sam preuzela poziciju ministrice prijedlog budžeta je već bio usvojen i tu je za NUB bilo predviđeno 200.000 KM. Kod finalizacije usvajanja budžeta gleda se posebno na institucije od značaja za BiH, kao što je NUB, da se u okviru budžeta ministarstva dopune još neka sredstva, gdje je obezbijeđeno još 20.000 KM. U međuvremenu je definisan Zakon o sufinansiranju institucija kulture formiranih od strane BiH, gdje je zakonski stvoreno uporište za ta sredstva koja mi kao Vlada KS dodjeljujemo”, dodavši da su prije “dobijali upozorenja da nemamo zakonsko uporište za dodjelu tih sredstava jer je riječ o državnoj instituciji kojoj se dodjeljuju sredstva, a mi smo vlast na kantonalnom nivou”.

Ovčina je kritikovao dodjelu sredstava, rekavši da je očekivano od strane NUBa da grant za ovu godinu bude veći nego za prošlu, što nije slučaj:

“Mi smo krajem 2022. godine zaključili da ne možemo sve završiti i tražili interventna sredstva od tadašnje ministrice. Nama je te godine grant bio 270.000, a i mimo toga smo tražili interventna sredstva od oko 130.000. Desilo se da je sa 270.000 KM spao na 200.000 KM. Nakon toga smo molili i apelirali da se grant poveća i dobili smo obećanje od premijera Uka da će se sve riješiti. Ima li logike da NUB sa 42 uposlenika dobija 220.000 KM, 5 drugih institucija su sve dobile isto, a među tih 5 institucija imamo institucije koje imaju 10-15 uposlenika?”, rekao je Ovčina za N1.

Govorio je i o zatvaranju Zemaljskog muzeja:

“Imali smo 30 god razne dogovore i razgovore. Ovo nije ništa novo. Jedino je nova situacija, tj prvi put da se NUB našla u ovoj situaciji Imali smo loš primjer i zatvaranja Zemaljskog muzeja prije 10ak godina. I mi, a i još ostale institucije kulture koje su od značaja za BiH su u sličnoj situaciji. Ovo je najavljeno kao gest iz očaja”.

Mesihović se sa druge strane osvrnula na iznos novca koji bi NUB-u zapravo trebao za funkcionisanje:

“Iznos koji bi bio potreban NUBU je okvirno 1 i po milion KM. To su sredstva koja se moraju planirati na godišnjem nivou. Ove godine nisu planirana u budžetu KS. To mora biti odluka Vlade KS da će preuzeti finansiranje biblioteke na sebe, ali je bitno uzeti u obzir šta bi takvo preuzimanje finansiranja povlačilo. Da li bi to ugrozilo sami status državne institucije NUBa koji ona trenutno ima, da li je opravdano od strane poreskih obaveznika KS apsolutno finansirati državnu insituciju NUB čiju korist imaju i drugi kantoni i univerziteti”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!