Ispovijest njemačkog pisca za N1: Sjedio sam među fašistima, bio sam radoznao

Vijesti 19. dec 202220:57 1 komentar
N1

Tobias Ginsburg, pisac, novinar i pozorišni reditelj bio je gost emisije Izvan okvira na N1.

Godine 2018. objavljena je njegova knjiga “Putovanje u Rajh”, tajno istraživanje njemačkog lanca teoretičara zavjere i desničarskih marginalnih grupa.

“Imao sam 20 godina, bio sam student. Vidio sam da na internetu postoje fašistička grupiranja, organizacije koje su provodile kampanje. Za mene je to bilo nevjerovatno. Postao sam radoznao kao student u Minhenu. Nazvao sam jedno takvo udruženje, i dvije sedmice kasnije sjedio sam među fašistima. Zamislite kako je to izgledalo – arhaični rituali, mladići koji se mačuju. Bili su fašisti”, rekao je u emisiji Izvan okvira.

“Iznenađen sam bio nevjerovatnom homofobijom i mržnjom prema Židovima. Morate polako da uđete u jedno takvo udruženje. Ja sam njemački Židov, ali ova mržnja za mene je bila nova. Bio sam traumatiziran. Oni imaju svoje zatvorene narative, priče u koje vjeruju”, dodao je te pojasnio kako je ušao u svijet desničarskih teorija zavjere.

Nedavno je Tobias Ginsburg objavio i knjigu “Posljednji muškarci Zapada”, u kojoj opisuje vezu fašizma, hipermaskuliniteta i antifeminizma. Za to je proveo godinu i po infiltrirajući se u ekstremno desničarsku, neonacističku i klerofašističku scenu u Njemačkoj, Poljskoj i Sjedinjenim Državama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare