Istekao rok za predaju lista: Vladajući u RS će imati zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice

Vijesti 08. jul 202421:23 0 komentara
N1

Istekao je rok za podnošenje kandidatskih lista za oktobarske lokalne izbore. Nakon provjera, CIK će ovjeriti liste i kandidate koji ispunjavaju uvjete, i objaviti ih do 22. augusta. A, čini se i kako izmjene izbornog zakona daju rezultate. Na ovogodišnjim lokalnim izborima učestvuje 300 političkih subjekata, gotovo dvostruko manje nego ranije.

Gužva je danas bila ispred, ali i u zgradi CIK-a. Predstavnici političkih partija užurbano su iskoristili posljednji trenutak za podnošenje kandidatskih listi. To su uradili i predstavnici NIP-a. Broj lokalnih zajednica u kojima će nastupiti za 50 posto je veći u odnosu na prethodne izbore.

“Pored opštinskih i gradskih vijeća imamo 14 kandidata za načelnike i gradonačenike. Sedam je naših, samostalno, sedam je onih koji nastupaju ispred koalicije, te još sedam za načelnike i gradonačelnike kojima ćemo pružiti podršku”, naglasio je Nermin Muzur (NIP).

“Više od 50 lista, što za odbornike, što za načelnike i gradonačelnike smo predali. Ovo su jako važni izbori, najvažniji građanima u lokalnim zajednicama. Imamo nekoliko interesantnih opština. U opštini Novi Grad idemo s jedinstvenim primjerom, gdje opozicija ide jedinstveno zajedno i za načelnika, ali i sa zajedničkom listom”, rekao je u svom obraćanju medijima Branislav Borenović (PDP).

Predstavnike vlasti iz Republike Srpske, nismo vidjeli. Ali, da će, zajedno sa opozicijom imati kandidata za načelnika opštine Srebrenica, objelodanio je prvi čovjek ovog entiteta. Radi se o Milošu Vučiću.

“Sloga kuću gradi. Zahvaljujem svim srpskim političkim strankama u Srebrenici, koje su postigle dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika na predstojećim lokalnim izborima. Radi se o Milošu Vučiću”, poručio je Milorad Dodik.

Ove godine izbori se organizuju po pooštrenim pravilima. Nekima ni do danas ne baš najjasnijim. No, uliva li to nadu I u transparentniji izborni proces?

Više u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!