Isteklo vrijeme za žalbe na odluke CIK BiH: Šta će biti sa SDS na predstojećim lokalnim izborima?

Vijesti 03. jun 202421:07 0 komentara

Isteklo je vrijeme za žalbe na odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. I dalje je otvoreno pitanje šta će biti sa SDS-om na predstojećim lokalnim izborima, a nakon što stranci nije odoboreno učešće zbog neposjedovanja računa. U stranci tvrde, imaju "Plan B", ali i njegova rezalizacija je upitna.

Rok za žalbu je istekao, kao i rok za otklanjanje nedostatka za odobrenje prijave za učešće na izborima. Apelaciono odjeljenje suda Bosne i Hercegovine izjasniće se o zabrani učešća SDS-a na predstojećim izborima, a CIK još jednom o alternativi – SDS Volja naroda, novoformiranoj političkoj opciji koja je “Plan B” i o kojoj visokopozicionirani članovi stranke ne govore ništa.

“Gdje i kada je osnovana, gdje je registrovana? – Rekao sam vam, vjerujte sve radimo u skladu sa zakonom. Nemojte se brinuti. Hvala vam na tom pitanju, zaista vidim da brinete o SDS i drago mi je, jedni ste od rijetkih koji su postavili pitanje za SDS, a čini mi se da bi trebalo više novinara da postavlja pitanje, jer to se može odnositi sutra i na druge političke organizacije”, kaže Želimir Nešković, delegat SDS u Domu naroda PS BiH.

Osim uvjeravanja da će na izbore izaći bez obzira na sve, iz SDS-a ovih dana ništa drugo ne govore. Tako ni nakon sjednice Predsjedništva stranke u Istočnoj Ilidži nije saopšteno ništa što se već ne uklapa u narativ političkog sukoba, koji se svodi na istorijske uloge, sa vladajućim SNSD-om čiji lider već naslućuje buduće poteze CIK-a.

“Naravno da će oni dogovoriti da puste SDS unutra, jer njima SDS treba, jedino kome ne treba SDS je srpskom narodu Republici Srpskoj SDS, strancima treba”, kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Predsjednik SDS Milan Miličević poručio je kako je ta stranka jedina konstanta koja je postojala tada i postoji i sada.

“Sve drugo što je bilo obilježje Republike Srpske, aktuelna vlast je uništila i skrajnula i preuzela neku lažnu patetičnu nacionalnu retoriku”, dodao je.

Uprkos otrovnim strelicama činjenica je da je Milorad Dodik iskoristio situaciju u kojoj se našla najveća opoziciona stranka kako bi im prebacio u ruke vruć krompir – Izborni zakon Republike Srpske.

“Pošto mu nisu prvi put pružili pojas za spasavanje oko izglasavanja Izbornog zakona, opet se vraćamo na početak gdje SNSD daje velikodušno, uz svu kuknjavu koja prati zlu sudbinu koja je zadesila SDS nudi im zapravo da stanu rame uz rame uz SNSD, uz vladajuću koaliciju i da bojkotuju izbore prema Izbornom zakonu BiH”, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Na tu ponudu SDS formalno ne pristaje.

SDS u političkom smislu ima otvorenu brobu na najmanje dva fronta. Jedan je sa CIK, a drugi je sa vladajućom strukturom u Republici Srpskoj. Od tih njihovih borbi strahuje i opozicija u Republici Srpskoj, jer opozicionari u eventualnom padu SDS vide štetu po sebe.

A tome takođe kumuju nametnute izmjene Izbornog zakona po kojem pravo na mjesta u biračkim odborima, u kojima se čuva osvojeni izborni rezultat, imaju samo stranke koje već imaju mandate.

“Lista za pravdu i red izvan Trebinja po prvi put izlazi na lokalne izbore, a na biračke odbore imaju pravo samo one stranke koje imaju odbornike u lokalnim zajednicama, tako da nećemo imati nigdje nijednog člana biračkog odbora van Trebinja. SDS neće imati u cijeloj Republici Srpskoj. Znamo da je PDP jak u Krajini u Banjaluci i da ga u ostalim dijelovima ima samo u tragovima, tako da će Dodik imati ponovo sa svojim satelitima 95% članova u biračkim odborima”, poručuje Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Neočekivano, ruku spasa političkom protivniku nudi SNSD i to u Derventi, predlažući da u pola biračkih odbora koje im pripadaju popuni SDS svojim prijedlozima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!