Isticanje zastave tzv. Herceg Bosne probudilo bolna sjećanja na ratne zločine

Vijesti 28. nov 202122:21 13 komentara
N1

Zastava smoproglašene Herceg-Bosne u domu Herceg Stjepana Kosače razlog je otkazivanja ceremonije povodom Dana držanosti BiH koju su organizovale škole koje rade po bosanskom planu i programu. Molbu da se zastava za vrijeme manifestacije ukloni, direktor ove ustanove nije uvažio.

“Bošnjaci su uvijek bili dobrodošli i dolazili su. Ovaj grb HR-HB , odnosno hrvatskog naroda u BiH, stoji na pročelju Kosače, nikad nikom nije zasmetao. Stoji tu već skoro 27 godina, niko nije problematizirao i ne znam zašto bi problematizirao zastavu hrvatskog naroda”, rekao je Danijel Vidović.

Osim u kulturnim ustanovama, ove zastave se vijore i na mostarskim ulicama. Obilježje je to hrvatskog naroda koje se s ponosom ističe i u kojem nema ništa sporno – mišljenje je predsjednika HDZ-a.

“Hrvatskom narodu to nije u funkciji da bilo koga povrijedi na bilo koji način. Recimo mene uopće nije vrijeđalo kad kolega Izetbegović bude u Njemačkoj i svugdje imate ratnu zastavu Armije BiH. To je osjećaj tog naroda, ljudima kojim se obraća. Poštujemo to. To je dio povijesti naše”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Povijest je to koja se odnosi na teške zločine, planirane logore i ubistva počinjene pod okriljem ove zastave – kaže Štefica Galić, Hrvatica koja tvrdi da zastava Herceg Bosne nije njena zastava.

“Ako nisu u ratu uspjeli to napraviti vojnim putem, danas to rade politički neprestano. Pokušavaju živjeti tu fantomsku tvorevinu koja je abnormalna i pod čijom su zastavom, idejom i simbolima protjerivani Srbi, Bošnjaci u logore, ubijani itd”, rekla je Štefica Galić, urednica Tačno.net.

Godinama su zastave razlog dizanja tenzija u gradu u kojem ih i bez njih ima na pretek. Da je bilo volje problem sa zastavom u Kosači, vrlo lahko je mogao biti izbjegnut smatra novinar i analitičar Husein Oručević.

“Kao dobar domaćin kada primate nekog u goste vi mu nećete ponuditi ono što on ne jede, ono što njega sekira, lčjuti ili što ga može oterati iz vaše kuće. Samo na kratki period zastava je mogla biti sklonjena, nakon toga ponovo vraćena”, rekao je Husein Oručević, analitičar.

No, sviđalo se to nekome ili ne Kosača je Hrvatski dom, jasno je poručio Vidović, iako je raniji saziv Gradskog vijeća Mostara donio odluku da kulturne ustanove koje se finansiraju iz budžeta Grada ne smiju imati bilo kakav nacionalni predznak.

“Ovo je prije nekih dvanaest ili trinaest godina dogovoreno i znam da je Bošnjački kulturni centar koji se danas zove Centar za kulturu ta prefiks „Bošnjački“ sklonio iz svog imena. Ne znam zašto i u Kosači nije bilo istog poteza kao što je bilo kod Bošnjačkog kulturnog centra?”, doda je Oručević.

Isticanjem zastava kojim se promovišu ratni zločinci ne doprini se miru i suživotu u gradu, mišljenja su nevladini aktivisti, no kako poručuju neizbrisiva je činjenica da su šesterica visokorangiranih političkih i vojnih zvaničnika Herceg Bosne osuđeni na višegodišnje kazne zatvora pred međunarodnim sudom osnovanim od Ujedinjenih naroda zbog teških zločina počinjenih protiv čovječnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare