Istinomjer: Vijeću ministara ispunjavanje predizbornih obećanja nije primarno

Vijesti 01. sep 202212:26 0 komentara
istinomjer

Portal Istinomjer vršio je monitoring koje su vlasti na nivou Vijeća ministara, entiteta RS i Kantona Sarajevo dale u mandatu 2018-2022. Za nivo Federacije BiH to nije urađeno, jer je Vlada u tehničkom mandatu.

Protekli mandatni period obilježen je formiranjem koalicije na državnom nivou od partija s potpuno suprotnim programskim ciljevima u pogledu ključnih pitanja, kao što su članstvo BiH u NATO savezu, ustavne reforme ili reforma pravosudnog sistema u BiH, ali i potpunim zastojem rada na ključnim reformama i ispunjavanju prioriteta na putu ka članstvu u EU.

Istinomjer
Istinomjer
Istinomjer
Istinomjer
Istinomjer
Istinomjer
Istinomjer
Istinomjer

Sve to, ponovo je dovelo do izuzetno niskog procenta ispunjenosti predizbornih obećanja partija na ovom nivou vlasti, na kojem je čak 83% obećanja ostalo u kategoriji neispunjenih.

S druge strane, na nivou Republike Srpske svjedočili smo davanju populističkih obećanja u kampanji 2018. godine, ali i neodgovornosti prema samim građanima/kama od strane vladajućih partija koje većinom nisu imale jasno definisane predizborne programe, nego su posezale za onim obećanjima koja su se odnosila na već pripremljene projekte i infrastrukturne zahvate na lokalnom nivou. Ipak, i pored toga, više od polovine obećanja partija na vlasti u RS ostalo je neispunjeno.

Vlada na nivou FBiH od 2018. godine nastavila je djelovati u tehničkom mandatu i bez nekoliko ministara tokom većine mandata, dok su neki ministri mijenjali stranke, te su obavljali i po nekoliko javnih funkcija na više nivoa vlasti odjednom. U tim okolnostima nije bilo moguće pratiti obećanja partija koje su participirale u njenom radu.

Mandat kantonalne vlasti u Sarajevu prije svega su obilježile rekonstrukcije vlasti u tri navrata, ali i činjenica da su stranke koje su formirale vlast ponudile jasan programski dokument.

Na kraju treba istaći činjenicu da su partije na svim nivoima vlasti u BiH, koji su bili obuhvaćeni monitoringom Istinomjera, završile svoj mandat s više od 50% neispunjenih i nerealizovanih obećanja i mjera.

Kompletnu analizu pogledajte u dokumentu ispod.

Rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti u BiH

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!